Stijging van aantal ontvoeringen van humanitaire hulpverleners in Oost-Congo (CongoForum)

KINSHASA – In het oosten van de DR Congo is het aantal aanvallen op humanitaire hulpverleners toegenomen, zo meldt Radio France Internationale. De situatie wordt steeds zorgwekkender nu de humanitaire behoeften in de regio toenemen, volgens RFI. Afgelopen maandag werd een humanitair konvooi aangevallen bij Sange in Zuid-Kivu. Er werden drie passagiers ontvoerd. Een van de voertuigen van het konvooi was in staat om te ontkomen.

Op 16 september 2020 werd een medewerker van de ngo World Vision gedood toen een ander konvooi werd aangevallen door niet-geïdentificeerde schutters. Op 18 september 2020 werden drie Caritaswerkers ontvoerd in de buurt van Bunia in Ituri. In juni werd een Amerikaanse die voor Artsen zonder Grenzen werkt enkele dagen gegijzeld.

Vooral in Zuid-Kivu

Human Rights Watch en de Congo Research Group (New York) stellen vast dat de aard van de incidenten is veranderd. In 2018 waren er vooral diefstallen en overvallen. Tegenwoordig gaat het eerder om ontvoeringen. In 2020 zijn er al zeven ontvoeringen geweest. De aanvallen vinden voornamelijk plaats in Zuid-Kivu. De meeste van hen zouden het werk zijn van Mai-Mai-milities.

Het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de VN (OCHA) is zeer bezorgd over deze ontwikkelingen, aangezien de DR Congo nog steeds wordt geconfronteerd met een zeer complexe humanitaire crisis.

© CongoForum, 24.09.20 (glo)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.