Zuid-Kivu : delegatie familie Kabila bezoekt Mborero maar de woede blijft (CongoForum)

BUKAVU – Een delegatie van de familie Kabila heeft Mborero in de provincie Zuid-Kivu bezocht, maar de woede bij een aantal inwoners is daar zeker niet weg. Dat constateert Radio France Internationale.

Sinds 2016 zijn zowat 300 huizen en een ziekenhuis in Mborero verwoest nadat president Joseph Kabila ter plaatse een groot stuk grond had verworven. Zowat 40 huizen staan nog overeind, maar bevinden zich nu op de grond die aan de familie Kabila toebehoort.

Afgelopen weekend was een delegatie van de Kabilaclan op bezoek in Mborero. Ze moest daar gesprekken voeren over vergoedingen voor de gedupeerde inwoners. Sommige inwoners hadden 2.000 dollar ontvangen, maar dat bedrag wordt niet echt toereikend bevonden door een comité van gedupeerden, aldus RFI.

Volgens het comité lijkt de familie Kabila een gerechtelijke procedure te willen voorkomen. In juni werd een klacht ingediend tegen Joseph Kabila. Een woordvoerder van het comité van gedupeerden zegt dat de delegatie weigerde om de getroffen burgers te ontmoeten en druk zette op de armste families. Voor het comité moeten er ‘eerlijke onderhandelingen’ komen.

Jean-Chrysostome Kijana van de ngo Nouvelle dynamique de la société civile (NDSCI) weet dat sommige bewoners van de huizen die nog rechtstaan, werden benaderd. Hij denkt dat de familie Kabila weinig zin heeft om de slachtoffers correct te vergoeden voor de schade. “Als ze weer huizen laten afbreken, weten ze dat er veel ophef zal zijn en dat dit het imago van de gewezen president zal schaden. Nu willen ze het heel oneerlijk aanpakken met onevenwichtige onderhandelingen. Wat stelt 2.000 dollar ocharme voor in een provincie als Zuid-Kivu?”

De entourage van de ex-president houdt vol dat Joseph Kabila op correcte wijze in het bezit is gekomen van alle gronden en dat hij de overheid moest inschakelen om zijn rechten te kunnen laten gelden. Volgens die entourage is de som van 2.000 dollar aangeboden aan elke familie die aanspraak kan maken op een schadevergoeding.

© CongoForum, 09.09.20

Beeld – bron : Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.