Zuid-Kivu : nieuwe vereniging Mkaaji Mpya zet zich in voor familiale vistelers in streek van Kalehe (CongoForum)

BUKAVU – De nieuwe vzw Mkaaji Mpya wil inspanningen doen om de familiale landbouw en veeteelt te versterken. Onlangs organiseerde de vereniging een vorming over visteelt in het dorp Tchofi, in de streek van Kalehe (provincie Zuid-Kivu).

Vistelers en actieve mensen uit ‘de basis’ namen deel aan de vorming, op 16 oktober 2020. De bijeenkomst betekende nieuwe hoop om de sector van de visteelt nieuw leven in te blazen.

Louvain Coopération

Mkaaji Mpya kon worden opgericht met financiële steun van Louvain Coopération, dat werkt via het ‘Fonds Etudiant Solidaire’ van de Belgische universiteit UCL. De Congolese vzw wil de visteelt in de streek van Kalehe (Mbinga-Sud) aanmoedigen en beter organiseren. Het project geniet de steun van dr. Hugo Kiyambu en wordt ter plaatse uitgevoerd door Mkaaji Mpya. De bezielers ervan willen kleine visjes opkweken die zich op korte termijn kunnen voortplanten (tilapia / oreochromis niloticus).

Janvier Bacuba is een visteler uit het dorp Tchibandja: “Mijn eigen project had het jarenlang heel moeilijk omdat ik geen vissoorten had die zich op korte termijn konden voortplanten. Ik werkte met soorten die niet echt goed groeien, en dat maakte het moelijk”.

Enthousiasme

John Mweze is een jonge ondernemer uit de visteelt. Hij steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Ik ben in de wolken en moedig Mkaaji Mpya en zijn partners aan om dit initiatief uit te bouwen zodat andere jongeren zich kunnen aangetrokken voelen tot landbouw en veeteelt. Zelf krijg ik mijn eigen project niet makkelijk van de grond, ik werk met visjes die afkomstig zijn uit het Kivumeer. Die visjes groeien niet genoeg als ik ze eten geef. Ik weet ook niet vanwaar ze precies komen. Dankzij de tilapia uit de Nijl van Mkaaji Mpya hopen we onze activiteiten een boost te geven”.

Beter eten voor de bevolking

De administrateur van Kalehe, Pascal Masikilizano Cimana, was aanwezig bij de vorming. Hij verwacht dat dit project de voeding van de families zal verbeteren vermits de vissen een zeker voedselwaarde bezitten (Omega-3). Dit project zal ook de streek van Kalehe minder afhankelijk van andere regio’s moeten maken voor voedsel. De inspanningen moeten de plaatselijke consumptie van voedingsproducten vergroten en de zone minder afhankelijk make van vis uit het Grotemerengebied en Azië.

Pépé Kamera is de coördinator van Mkaaji Mpya. Volgens hem zal de vzw nu 34 vistelers begeleiden. Onrechtstreeks zouden nog eens bijna 330 andere vistelers baat moeten hebben bij het project.

Maar de uitdagingen blijven veelzijdig. Om dit project een duurzaam karakter te kunnen geven, moeten visvijvers worden hersteld; zowat 70% van de visvijvers in Zuid-Kivu zijn aan hun lot overgelaten, aldus de FAO / Bukavu. De plaatselijke vistelers moeten hun capaciteiten vergroten. Er moet werk worden gemaakt van een ‘waardeketen’, de producten moeten worden gecommercialiseerd enz. Mkaayi Mpya hoopt dat ngo’s en onderzoeksinstituten hun expertise zullen ter beschikking stellen.

© CongoForum – redactie, 20.10.20

De vzw Mkaaji Mpya werd gesticht door Congolezen en Belgen. Ze wil de solidariteit tussen Noord en Zuid versterken. Concreet wil de vereniging mensen in landelijke gebieden helpen om duurzame antwoorden te vinden op hun verzuchtingen. Meer info : mkaajiasbl@gmail.com, +243 99 020 75 41 en de facebookpagina van Mkaaji Mpya.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.