Familieplanning, digitalisering en terug naar school met Mama Lufuma (CongoForum)

MATADI – “Soms lijkt het alsof ons leven even stil staat door corona. Het is dan ook een moeilijke periode. Maar de medewerkers en sympathisanten van vzw Mama Lufuma kunnen kijken naar wat ze samen wél hebben kunnen verwezenlijken, want dat is toch ook best wat”. Dat staat in een mededeling van Mama Lufuma.

Deze zomer organiseerden de medewerkers van de vzw een (ont)spannende wandelzoektocht in Zichem. Verder kregen ze voor hun werking hulp van de Leuvense studentenclub Ekonomika en bouwden ze hun webshop voort uit. In de Democratische Republiek Congo gaat alles weer bijna helemaal zijn ‘gewone’ gangetje en ook daar hebben ze veel kunnen realiseren. Vooral oktober was een drukke en vruchtbare maand voor Mama Lufuma in Matadi.

Matadi is een havenstad in Congo. Voor de scheepvaart is Matadi na Boma de laatst toegankelijke uitvalsbasis voor het goederentransport richting het hart van de Democratische Republiek Congo. Matadi is ook de hoofdplaats van de provincie Centraal-Kongo. 

Begin oktober gaven medewerkers van Mama Lufuma aan 782 vrouwen gratis anticonceptie, midden oktober zijn ‘hun’ meisjes terug naar school kunnen gaan en nog geen week later richtten ze opnieuw twee kleuterklasjes in.

Project digitalisering

Het Mama Lufuma-team is enorm blij en fier om met de steun van Ekonomika  een nieuw project rond “digitale geletterdheid” op te starten in het opvanghuis en opleidingscentrum. Vanaf dit schooljaar werken ze samen om computerlessen te voorzien om ‘mama’s’ en buurtbewoners zo meer kansen te geven op de arbeidsmarkt en hen meer kansen biedt om zichzelf verder te ontplooien. Vandaag is de computerkennis en kennis over het internet jammer genoeg in vele gevallen nog zeer beperkt of zelfs helemaal onbestaande.

Familieplanning

Begin oktober kozen maar liefst 782 vrouwen via de vzw voor een vorm van anticonceptie. “Het recht om te beslissen of en wanneer een vrouw kinderen wil krijgen is een fundamenteel mensenrecht. Ontwikkelingssamenwerking wordt pas duurzaam als je ook op familieplanning inzet!”, meldt de vzw in de recentste nieuwsbrief. Dat is dan ook een belangrijk onderdeel van de werking. Mama Lufuma pakt dit aan door actiedagen te organiseren waarbij zowel informatie en advies (voor vrouwen én mannen) als anticonceptiemiddelen aangeboden worden.

“Ondanks het moeilijke jaar en uitstel wegens corona waren de actiedagen in Matadi opnieuw een overdonderend succes!”, stelt Mama Lufuma. De vereniging organiseert de actiedagen al enkele jaren – in samenwerking met de Stad Antwerpen, Helping Net Geel, Mama Lufuma asbl Matadi, en het ziekenhuis La Patience in Matadi. 

Meer info:
www.facebook.com/mamalufuma

© CongoForum, 16.11.20 (rok)

Beeld – bron : Mama Lufuma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.