Lager onderwijs: kardinaal Ambongo stelt voor dat ouders opnieuw betalen voor leerkrachten (CongoForum)

KINSHASA – Kardinaal Fridolin Ambongo stelt voor dat ouders opnieuw financieel bijdragen voor de leerkrachten die les geven aan hun kindern. Hij stelt vast dat de Congolese regering niet in staat is om een gratis lager onderwijs te verzekeren, schrijft Forum des As.

“De Kerk kan ouders niet verbieden om de studie van hun kinderen te financieren,” zegt de kardinaal. “Het is niet de Kerk die aan de leraren heeft gevraagd om te staken.”

Op de meeste katholieke scholen zijn de ouders opnieuw gaan bijdragen aan de kosten van de leerkrachten, zeker in Kinshasa. Voor dit schooljaar wordt aan de ouders gevraagd om 200 tot 250 dollar te betalen”, meldt Forum des As. Deze bedragen zouden in onderling overleg met de besturen van de betrokken scholen zijn bepaald.

Verandering van positie

Aanvankelijk was de katholieke Kerk tegen het idee dat ouders zouden blijven betalen. Maar kardinaal Ambongo stelt vast dat de staat het beloofde gratis basisonderwijs niet kan garanderen in alle openbare scholen.

Volgens bronnen dicht bij de nationale coördinatie van katholieke scholen wordt het gebrek aan steun van de ouders niet door de staat gecompenseerd voor een grote groep leerkrachten. “Veel erger nog, buiten de steden hebben de leerkrachten het magere salaris dat de wet voorschrijft met 25 dollar zien stijgen, hun collega’s in de steden krijgen 120 dollar”.

Veel stakingen

Sinds het begin van het schooljaar zijn er veel stakingen op scholen geweest omdat de leerkrachten niet worden betaald. Meer dan 100.000 van hen wachten nog op betaling door de staat, volgens Forum des As. Kardinaal Ambongo is hierover verontwaardigd. Hij wil dat de staat zijn verantwoordelijkheid neemt.

© CongoForum, 23.11.20 (jem)

Beeld: kardinaal Fridolin Ambongo

Bron: Tertio / Kerk & Leven

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.