Vereniging Orper hoopt op waterput als ‘kerstgeschenk’ voor straatkinderen (CongoForum)

DIEPENBEEK – De vzw Orper die opkomt voor de straatkinderen uit de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, Kinshasa, verstuurde onlangs vanuit het Limburgse Diepenbeek een laatste nieuwsbrief van het jaar. Of de medewerkers volgend jaar naar de kinderen van Orper in Kinshasa kunnen gaan zal afhangen van het coronavirus. “Maar we sturen hen alvast onze morele en financiële steun om hun leven wat draaglijker te maken en hen een betere toekomst te laten uitbouwen”, staat in de nieuwsbrief.

Verder worden in de nieuwsbrief onder meer de directeur en het personeel van Orper bedankt voor het moeilijke maar mooie werk dat zij doen voor deze straatkinderen. “Wij wensen hen veel geluk en een coronavrije gezondheid. Ook in de arme landen eist het coronavirus veel slachtoffers. Dit komt nog boven op de grote problemen die de mensen al hebben om te overleven. Bij Orper in Kinshasa gaat het leven stilletjes voort. De quarantaine van Kinshasa en het in quarantaine zetten van de gemeente Gombe, om het coronavirus in te dijken, heeft de constructie van het restaurant van Orper vertraging doen oplopen. Ondertussen is dit opgelost en wordt er hard voort gewerkt. Binnen twee weken is het restaurant operationeel.”

“In het begin van het jaar werd, met financiële steun van de Duitse ambassade, een kapsalon geopend met de naam DANKE. Hier kunnen de leerlingen van het ‘atelier kapper/kapster’ van Orper stage lopen. Nadien kunnen ze werken voor eigen rekening.”

“Er werd een laboratorium geïnstalleerd als grote ondersteuning voor de twee dispensaria van Orper. Dit zorgt voor adequate zorg en is kostenbesparend omdat de vele medische onderzoeken niet meer in een ziekenhuis moeten gebeuren.”

“Een lieve verpleegster stelde ons een bedrag ter beschikking waarmee we bij een groothandel in medische artikelen inkopen mochten doen voor Orper. We hebben voornamelijk verband gekocht want daar is nood aan. Deze aankopen worden samen met medisch materiaal, medicatie, schoolgerief, speelgoed en kleding, in 5 grote colli’s naar Orper in Kinshasa gestuurd.”

“Ons project van dit jaar heeft als doel drinkwaterputten te installeren in twee homes van de kinderen : één put in het meisjeshuis Mama Suzanne en één put in het jongenshome Augustin Modjipa. De watervoorziening is een zeer groot probleem in Kinshasa en het wordt van dag tot dag erger. De kinderen en de buurtbewoners moeten ’s nachts opstaan om enkele kilometers verder water te halen. Het duurt 30 minuten om een 20-literbus te vullen.”

“Met de installatie van deze waterputten is er permanent drinkwater beschikbaar. Drinkwater is tenslotte een noodzakelijk goed. Dit is ten voordele van de hygiëne en de gezondheid van de 32 meisjes en de 42 jongens in de genoemde verblijfshuizen. De buurtbewoners zullen ook dankbaar van dit drinkwater gebruik maken.”

“Met financiële steun kunnen deze putten voor drinkwater geboord worden. Wij hopen dit project voor 25 december te realiseren opdat dit drinkbaar water een prachtig kerstgeschenk zou zijn voor de kinderen en de buurt. Dit geschenk willen we hen graag aanbieden.”

“De federale regering heeft beslist om dit jaar uitzonderlijk, in deze moeilijke coronatijden, de weldoeners te stimuleren in hun vrijgevigheid. De belastingvermindering (mét fiscale attesten) wordt dit jaar opgetrokken van 45% naar 60% voor giften gedaan in 2020 aan erkende organisaties. Opgelet, dit is enkel voor 2020” kan men nog in de nieuwsbrief lezen.

© CongoForum, 20.11.20 (rok)

Giften, met fiscaal attest : BE66-7380-3734- 7143

Kontinenten vzw

Mededeling : Naam, Voornaam, Rijksregisternummer, Orper vzw

Giften zonder fiscaal attest : BE70-0882-5555-9225 Bic-code : GKCCBEBB

Mededeling : Orper vzw Straatkinderen Kinshasa

(PS. Omdat Kontinenten giften voor diverse projecten ontvangt, vragen zij om zeker in Mededeling te zetten : Orper vzw Straatkinderen Kinshasa)

Beeld – bron: Anny Steegmans/Orper vzw

Foto 1: De bedeling van voeding aan de kinderen die op straat leven

Foto 2: Het ontbijt in het huis van de kleine jongens: een thee met een stuk brood
Foto 3: Anny Steegmans uit Diepenbeek (Orper) helpt een 6-jarig straatkind met schrijven

Foto 4: Knutselen in het open huis van de meisjes

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.