Aanhangers Tshisekedi trachten krachtsverhoudingen te wijzigen in parlement (CongoForum)

KINSHASA – Het voorlopige Bureau in de Nationale Assemblee buigt zich vandaag over de petities waarin wordt aangedrongen op de afzetting van voorzitter Jeanine Mabunda en alle anderen die de instelling leiden, bericht Radio France Internationale. Mabunda komt uit het kamp van Joseph Kabila. Als Mabunda en haar collega’s effectief worden afgezet, is dat een overwinning voor president Félix Tshisekedi, die probeert om zich los te wurmen uit de greep van zijn voorganger Kabila.

Normaal gezien worden de parlementairen vandaag verwacht op een plenaire zitting. Op de vorige zitting waren 279 van de 500 verkozenen aanwezig.

In het kamp van Tshisekedi leeft de hoop dat het mogelijk zal zijn om genoeg parlementsleden te doen overlopen. De aanhangers van Tshisekedi wijten de slechte toestand in Congo aan het wanbeheer van de kabilisten, aldus RFI.

Félix Tshisekedi werd in januari 2019 staatshoofd dankzij een deal met Kabila die Martin Fayulu (Lamuka) met lege handen achterliet. Hij was van plan om deze week naar Zuid-Afrika te vliegen maar die trip werd geannuleerd. De president wil volgen wat er gebeurt in Kinshasa. Het voorlopige Bureau van de Nationale Assemblee ging gisteren, woensdag, bij hem langs om de stand van zaken te schetsen. De leden van dit voorlopige Bureau genieten de steun van het staatshoofd.

Het FCC, het politieke platform van Joseph Kabila, zegt dat het Tshisekedi-kamp alles in het werk stelt om de meerderheid in het parlement te veranderen. Na de verkiezingen van eind 2018 bleek Kabila in het parlement over een ruime meerderheid te beschikken. Geen cadeau voor de nieuwe president. Néhémie Mwilanya, coördinator van het FCC, heeft ervoor gewaarschuwd om de aanhangers van de vorige president niet buitenspel te zetten. “Op korte termijn geeft dat misschien resultaten maar uiteindelijk wordt ons land zo in een crisis gedompeld, als gevolg van de brutale uitsluiting van sommige krachten”, luidt het.

© CongoForum, 10.12.20

Beeld: Néhémie Mwilanya (FCC)
Bron : Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.