Congolese diaspora stuurt ieder jaar 2 miljard dollar naar thuisland, zegt IOM (CongoForum)

KINSHASA – De geldoverdrachten van de Congolese diaspora naar het thuisland worden elk jaar geschat op 2 miljard dollar. Dat heeft de vertegenwoordiger van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in de DR Congo gezegd tijdens een ontmoeting met de pers. Aanleiding was de Internationale Dag van de Migrant op 18 december, merkt Radio Okapi op.

Volgens Fabien Sambussy (IOM) leveren de transfers van de Congolese diaspora de grootste bijdrage aan de sociale voorzieningen van het land. “Hoeveel kwetsbare mensen zijn hier afhankelijk van de diaspora om medische kosten te betalen? Hoeveel mensen zijn afhankelijk van de diaspora om kinderen naar school te laten gaan en schoolgeld te betalen? Dit is een financiële kracht die wordt onderschat, ze wordt niet optimaal benut omdat veel van deze transfers rechtstreeks naar consumptie gaan”.

Dialoog met diaspora

Sambussy onderstreept dat de Congolese regering een goed georganiseerde dialoog met de diaspora moet aangaan om te zien hoe meer van dit geld kan worden ingezet voor investeringsprojecten, meldt Radio Okapi. “Maar een klein deel (van deze overdrachten) gaat naar investeringen”, zegt Sambussy. “Daarom is het ook belangrijk om met de diaspora te kunnen werken, zodat er een dialoog met de Congolese staat kan plaatsvinden. Het is belangrijk om van gedachten te kunnen wisselen, om te kijken naar de prioriteiten, om te bezien in welke sectoren dit geld beter kan worden gebruikt”.

De vertegenwoordiger van de IOM denkt dat de diaspora ook een rol kan spelen op het vlak van de politiek en de veiligheid in Congo. En ook daarvoor is een goed doordacht kader voor een dialoog wenselijk.

© CongoForum, 18.12.20 (gm)

Beeld – bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.