Kabila-kamp beschuldigt platform van Tshisekedi van smeergeldpraktijken (CongoForum)

KINSHASA – De relatie tussen het Front commun pour le Congo (FCC) van Joseph Kabila en Cap pour le changement (CACH) van president Félix Tshisekedi is al geruime tijd zwaar verstoord. Het Kabila-kamp zegt dat CACH smeergeldpraktijken gebruikt om een aantal parlementsleden te doen overlopen. De spanningen zijn dan ook nog hoger opgelopen. Het Bureau van de Nationale Assemblee heeft de kwestie naar zich toegetrokken en heeft aan een comité van wijzen gevraagd om een onderzoek in te stellen, bericht Radio France Internationale.

Voor het FCC staat het vast dat Tshisekedi koste wat kost een kruis wil zetten over zijn coalitie met Kabila en Co. In januari 2019 werd Tshisekedi officieel de nieuwe Congolese president dankzij een deal met zijn voorganger Kabila. Martin Fayulu, volgens velen de echte winnaar van de presidentsverkiezingen, werd zo aan de kant geschoven.

Bij het FCC leeft de overtuiging dat Tshisekedi probeert een nieuwe meerderheid te vinden in de Nationale Assemblee, maar dan zonder nieuwe verkiezingen. Het platform zegt bewijzen te hebben die aantonen dat naaste medestanders van Tshisekedi hebben geprobeerd om parlementairen van het FCC om te kopen. Volgens het FCC werd 7.000 tot 9.000 dollar per parlementslid geboden. Maandag bevestigden vertegenwoordigers van Kabila hun visie in de plenaire zitting. Hun beschuldigingen werden opgenomen in het verslag van de bijeenkomst.

Comité van wijzen

Het Bureau van de instelling, geleid door Jeanine Mabunda, besliste ondertussen om een comité van wijzen in de Nationale Assemblee in te schakelen. Dit comité zou nu opheldering moeten brengen, aldus RFI.

Bedoeling is om hoorzittingen te organiseren en mensen met feiten of verklaringen te confronteren. Het FCC wil laten aanvoelen dat parlementsleden die eraan denken om van kamp te veranderen wel eens hun zitje zouden kunnen kwijtspelen.

Het Kabila-kamp wil nu volksvertegenwoordigers laten getuigen die geld incasseerden maar toch niet overliepen naar Tshisekedi. Een stuk of tien FCC-parlementsleden zou ondertussen al wel zijn overgestapt naar CACH.

In het kamp van president Tshisekedi worden de beschuldigingen van de hand geven. Als er parlementairen van kamp veranderen, doen ze dat uit eigen beweging, klinkt het daar.

© CongoForum, 04.12.20

Beeld: Jeanine Mabunda, voorzitter van de Nationale Assemblee

Bron: Congolese autoriteiten / Nationale Assemblee

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.