Kahawa Umoja Wa Rutshuru, een nieuwe coöperatieve van koffietelers in Rutshuru (CongoForum)

Ivan Godfroid (Rikolto)

RUTSHURU – Koffietelers in Rutshuru, een deel van de provincie Noord-Kivu, hebben samen de nieuwe coöperatieve Kahawa Umoja Wa Rutshuru (COOKURU) opgericht. Gisteren, dinsdag 8 december 2020, waren ze verzameld op de stichtingsvergadering in Kiwanja.

Daniel Maniraguha opende namens de overheid in Rutshuru de plechtige bijeenkomst. De meeting werd in goede banen geleid door de ngo Rikolto, die sterk actief is in de koffiesector in Noord-Kivu. Maniraghua prees de autoriteiten in de provincie omdat ze de inspanningen steunen om meer perspectief te creëren in Rutshuru.

Verouderde plantages

Jean Damascène Sebuhendo Muhozi, inspecteur plattelandsontwikkeling in Rutshuru, wees op de veroudering van de koffieplantages. Ook de koffietelers worden ouder. Hij pleitte voor sensibilisering en informatieverspreiding, om het gebruik van jonge koffieplanten te promoten. De inspecteur vertelde ook over de geschiedenis van de koffieteelt in Noord-Kivu en de voordelen voor de plaatselijke bevolking.

Nieuw soort coöperatieve

Ivan Godfroid, de Belg die regionaal directeur van Rikolto is, onderstreepte dat COOKURU een nieuw soort coöperatieve is. “We proberen al lang samen met jullie deze teelt te ontwikkelen”, verklaarde Godfroid. “Een coöperatieve is heel belangrijk hier in Rutshuru. Ik weet dat er in het verleden veel is misgelopen maar in dit geval spreken we van een coöperatieve van de nieuwe generatie. Dit heeft niets meer te maken met wat er in het verleden bestond”.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 09.12.20

Beelden – bron : CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.