Noord-Kivu: 9.000 ontheemden wijzen autoriteiten en militairen op hun benarde situatie (CongoForum)


PINGA – Naar schatting 9.000 tot 10.000 burgers, die hun huizen zijn ontvlucht, verblijven sinds februari van dit jaar in de stad Pinga, op het grondgebied van Walikale in Noord-Kivu. Volgens Radio Okapi zijn deze ontheemden hun leven als vluchteling meer dan beu.

Deze mensen zeggen dat ze in angst en ellende leven en dat voedsel en medicijnen duur zijn in Pinga. Gisteren vertelden ze over hun zorgen aan de provinciale autoriteiten, in aanwezigheid van de adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor vredesoperaties, Jean-Pierre Lacroix. 

De meeste ontheemden zijn erg gemotiveerd om terug te keren naar hun dorpen.  “Er zijn in Pinga sinds februari ontheemden, en er blijven er nog meer aankomen. We vragen dus om hulp omdat het leven hier moeilijk is. Er zijn op dit moment 9.960 ontheemden, het is lastig om aan eten te geraken en voedsel en medicijnen zijn duur in Pinga”, verklaarde Shauri Buhini namens de groep.

De ontheemden willen ook ondersteuning van het leger en de gouverneur van de provincie. “Manschappen van het leger komen aan in Pinga en vestigen zich in het centrum. Maar omdat er in de verdere omgeving gewapende groepen zijn, kunnen we toch niet naar huis”, aldus Shauri Buhini.

Volgens de gouverneur van Noord-Kivu, Carly Nzanzu Kasivita, is vrede het resultaat van een proces. Momenteel is het de prioriteit om de vrede te consolideren in Pinga, dat beschouwd wordt als een knooppunt in het gebied.

© CongoForum, 18.12.20 (glm)

Beeld – bron: Radio Okapi/Monusco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.