Politieke spanningen treffen ook journalisten en mensenrechtenverdedigers (CongoForum)

KINSHASA – De polarisatie tussen het FCC (Joseph Kabila) en CACH (Félix Tshisekedi) treft ook Congolese journalisten en mensenrechtenverdedigers, constateert Deutsche Welle. Donderdag stemde een meerderheid van de leden van de Nationale Assemblee Jeanine Mabunda weg als voorzitter van de instelling.

Aanhangers van beide kampen vechten hun conflict ook zeer verbeten uit op sociale media. Christian Lusakueno (van de radio Top Congo) had een Congolese grondwetsspecialist aan het woord gelaten die niet op de lijn van de UDPS zat. De UDPS is de partij van president Tshisekedi. Het werk van de journalist werd niet gesmaakt door de sympathisanten van de UDPS.

Onze confraters Patient Ligodi (Actualité.cd) en Stanis Bujakera Tshiamala (Jeune Afrique) oogstten ook kritiek. Bienvenu Matumo van de burgerbeweging Lucha werd aangevallen door fans van president Tshisekedi die hem ervan beschuldigden dat hij sympathiseerde met Joseph Kabila. “We weigerden de dictatuur van Kabila, we zullen dan ook nooit accepteren dat Tshisekedi zich als sterke man opstelt, dat hij de regels schendt en dat hij personen laat aanhouden die zijn visie of aanpak niet steunen”, aldus Matumo. De burgeractivist drukt op het belang van de vrijheid van meningsuiting.

Léonie Kandolo maakte deel uit van het “lekencoördinatiecomité” (CLC) tot Tshisekedi president werd. Zij roept op tot kalmte: “Eens het vuur is aangestoken, is het moeilijk om het weer te doven. President Tshisekedi wil werk maken van een ‘union sacrée’ die anders moet besturen. Maar hoe krijg je zoiets geïnstalleerd wanneer er overal vuurtjes worden aangestoken?”

Deutsche Welle benaderde ook politici met vragen om commentaar maar niemand had zin om in het openbaar iets te zeggen.

© CongoForum, 11.12.20

Beeld – bron : Commons Wikimedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.