President Tshisekedi wil werking centrale overheid en provincies herzien (CongoForum)

Tshisekedi en gouverneurs

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft deze week opnieuw overleg gehad met de gouverneurs van de provincies. In zijn inleidende toespraak lanceerde Tshisekedi een reeks beschouwingen die nader moeten worden onderzocht, zo meldde Radio Okapi.

Het staatshoofd vraagt zich onder meer af of het functioneren van de centrale overheid en de provincies niet moet worden herzien. Hij stelt ook voor om na te denken over het bestuur van de provincies en over de uitdagingen waarmee de provincies worden geconfronteerd en die hun optimale werking verhinderen. Het gaat dan over de overdracht van bevoegdheden, de mobilisatie van provinciale middelen, maatregelen tegen de coronapandemie, de strijd tegen corruptie en verduistering en andere ‘anti-waarden’, aldus de VN-radio.

Institutionele hervormingen

Felix Tshisekedi wil institutionele hervormingen doorvoeren ten gunste van de provincies, rekening houdend met de aanbevelingen die de gouverneurs van de provincies tijdens zijn recente consultaties hebben gedaan. Hij wil de institutionele rechtsorde herstellen in de provincies waar de gouverneurs op onregelmatige en illegale wijze uit hun ambt zijn gezet.

Volgens de president moet het nieuwe bestuur rekening houden met de nieuwe politieke context van de “l’Union sacrée pour la Nation” (Heilige Unie voor de Natie).

Deze bijeenkomst is de tweede in haar soort onder het presidentschap van Félix Tshisekedi, weet Radio Okapi nog. De eerste bijeenkomst vond plaats na de verkiezing van de nieuwe provinciegouverneurs.

© CongoForum, 30.12.20 (rok)

Beeld – bron: Présidence DRC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.