Afrikaans voetbalfeest kan beginnen in Kameroen (CongoForum)

Mascotte van CHAN.

YAOUNDE – Vanaf morgen staan de schijnwerpers van de Afrikaanse voetbalfans gericht op Kameroen. Daar gaat morgen, 16 januari 2021, het CHAN-voetbalkampioenschap van start. Het kampioenschap loopt tot 7 februari 2021.

Het Ahmadou Ahidjo Omnisports Stadion heeft zijn mooiste kostuum aangetrokken voor het voetbalfeest. In dit stadion wordt de openingsplechtigheid van hetTotal 2020 African Championship of Nations (CHAN) gehouden. De Kameroense president Paul Biya zal erbij zijn, en de openingswedstrijd wordt gespeeld tussen Kameroen en Zimbabwe. Kameroen lijkt materiaal klaar om Afrika te vieren.

De voorbereidingen zijn al in volle gang om de laatste hand te leggen aan het feest, want deze CHAN 2020 is bedoeld als een levensgrote receptie. Het minste dat gezegd kan worden met 48 uur te gaan voor de aftrap van deze wedstrijd voor spelers die op het continent spelen is dat Kameroen materieel klaar is om Afrika te vieren.

Vier stadions staan klaar om de 16 Afrikaanse teams te ontvangen die in drie Kameroense steden zullen strijden, namelijk Yaounde (Pool B), Douala (Pools A en D) en Limbe (Pool C). Twee ervan zijn nieuw gebouwd. Dit zijn het Japoma Stadion in Douala en het Limbe Stadion.

Uitzicht op het Ahmadou Ahidjo sportstadion in Yaounde

De kwaliteit van deze sportfaciliteiten werd onlangs geprezen door de waarnemend voorzitter van de Confederatie van het Afrikaans Voetbal (CAF), Constant Omari uit de Democratische Republiek Congo. Dat bleek uit een verslag van het laatste inspectiebezoek aan Kameroen in oktober 2020. De delegatie moest de stadions, oefenterreinen en hotels in de drie gaststeden van de competitie, Yaounde, Douala en Limbe, beoordelen.

Test

Voor Kameroen wordt de organisatie van de CHAN gezien als een soort test voor de 33ste editie van de African Cup of Nations (CAN) die vanaf januari 2022 in het land wordt gehouden.

Sinds 12 januari 2021 zijn de verkooppunten voor de tickets al operationeel op de verschillende locaties. In Yaounde kan je tickets kopen bij het Ahmadou Ahidjo omnisport-stadion, bij de kantoren van Fecafoot, het Camair-co-agentschap, de commerciële afdeling van Camtel, het Ministerie van Sport en Lichamelijke Opvoeding (Minsep), enz.. Er wordt beslist alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat alles in orde is in een wereld waar de digitale technologie actueel is voor het vlotte verloop van wedstrijden.

Videobijstand bij arbitrage

Kameroen koos ervoor om de modernste technologie inzetten bij de arbitrage tijdens de wedstrijden. Volgens officiële bronnen zal de Video Assisted Arbitration (VAR)  vanaf de kwartfinales worden toegepast. Verder zijn er bewakingscamera’s geïnstalleerd op alle kruispunten om ervoor te zorgen dat de veiligheidsdiensten hun werk goed kunnen doen, zodat er geen grote incidenten zijn tijdens deze viering van Afrikaans talent. Alle banners en posters met uitzicht op het Yaounde-sportstadion zeggen het duidelijk: “Kameroen viert Afrika”.

© CongoForum – Arnaud Kabeya, 15.01.21 (gm)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.