Bloedbad onder pygmeeën in Ituri: verdedigers gemeenschap zijn ontgoocheld over stilzwijgen autoriteiten (CongoForum)

BUNIA – De ‘Dynamique des peuples autochtones’ is niet te spreken over het feit dat de autoriteiten zo zwijgzaam zijn na een bloedbad dat aan 46 pygmeeën het leven heeft gekost in het dorp Abembi (Ituri). De organisatie wil dat er vlug hulp komt voor kinderen en vrouwen die bij de aanval tegen Abembi werden gewond, bericht Radio Okapi.

Patrick Saidi, de coördinator van ‘de Dynamique’, snapt niet waarom de nationale en provinciale overheden geen actie ondernemen. Hij dringt aan op humanitaire acties om de overlevenden te steunen.

Op 14 januari 2021 werden 46 pygmeeën om het leven gebracht in Abembi, een dorp in het territorium Irumu. Hun lichamen werden onthoofd.

Volgens Saidi trokken meer dan 120 huishoudens naar naburige dorpen. Sommige vrouwen hebben kogelwonden, kinderen werden gewond met machetes.

De Dynamique wil dat er maatregelen worden genomen om de autochtone volkeren in dit deel van de DR Congo te beschermen. Volgens de organisatie is er sprake van ‘gerichte aanvallen’. Saidi is bang dat nog andere gemeenschappen van pygmeeën zullen worden geviseerd. Hij vraagt aan de staat om veiligheidsmaatregelen te treffen en zo deze ‘in de steek gelaten mensen’ beter te beschermen.

© CongoForum, 20.01.21

Beeld : Patrick Saidi (Dynamique des peuples autochtones)

Bron : Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.