Butembo: vrouwenorganisatie houdt inzamelingsactie voor slachtoffers van moordpartijen in Beni (CongoForum)

BUTEMBO – De ‘Dynamique des Femmes pour la Bonne Gouvernance’ (DYFEGOU) lanceerde gisteren, maandag, in de stad Butembo (Noord-Kivu), een campagne om geld en goederen in te zamelen voor de slachtoffers van de bloedbaden in Beni. De vrouwen zijn onder meer op zoek naar kleding, etenswaren en non-foodartikelen, stelde CongoForum vast.

Leden van DYFEGOU trokken al naar de centrale markt van Butembo en bezochten ook sommige winkels en galerieën. Rose Kahambu Tuombeane, coördinatrice van DYFEGOU, juicht de eerste positieve reacties op deze campagne toe: “Ondanks de regen en problemen met het vervoer hebben we mensen kunnen ontmoeten en werden er beloftes gedaan om bij te dragen. Onze indruk is positief”.

De personen die de inzameling doen zijn voorzien van documenten om zich te identificeren en om te garanderen dat ze correct werken. “Iedereen heeft een geschreven opdracht, een badge en een formulier waarop alles wordt vermeld, zelfs de contactgegevens van degenen die hebben gedoneerd. We zijn zeer tevreden met de eerste giften. Er zijn immers veel weduwen, wezen en ontheemden die niet eens 200 Congolese frank weten te bemachtigen”.

De voorzitster van DYFEGOU, Hélène Valinandi, roept van haar kant op om zelf minder te consumeren en zo te kunnen bijdragen voor de slachtoffers van Beni: “Je moet niet elke dag één of twee flesjes bier kopen of kan een dag zoetigheid vermijden. Doe dat een dag niet, en doneer het uitgespaarde geld. Zo draag je ook bij aan het overleven van een paar mensen die in nood zijn”.

De campagne zal 14 dagen duren, een periode waarin alle mensen van goede wil kunnen doneren. “Het kan gaan om een deken, een emmer bonen, meel, 500 francs, 1.000 francs, 10 dollar, 100 dollar of wat je maar kan geven. Je kan er ook voor kiezen om het schoolgeld van een wees van de slachtpartijen te betalen. Laten we menselijk zijn, laten we deze behoeftige mensen helpen”, zegt Rose Kahambu Tuombeane. “De deuren van ons kantoor staan open voor iedereen die een bijdrage wil leveren”, besluit ze.

© CongoForum – Roger Mulyata, 12.01.21(rok)

Beeld: Rose Kahambu Tuombeane

Bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.