Coronacrisis leidt tot uitstel Amani Festival in Goma (CongoForum)

GOMA – Goma, de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu, is al zeven jaar de thuisbasis van het Amani Festival. Helaas zal dit muziekfestival in 2021 niet plaatsvinden als gevolg de pandemie van het coronavirus. De organisatoren willen rekening houden met de beperkende maatregelen die de Congolese regering heeft genomen om de verspreiding van dit virus te beperken.

In een persbericht van deze week kondigde de directie van het Amani Festival tot haar spijt aan dat het jaarlijkse culturele evenement naar een latere datum werd verschoven. “Het is met grote spijt dat het Amani Festival team heeft besloten om de achtste editie van het festival, oorspronkelijk gepland voor 12-14 februari 2021 in de stad Goma, uit te stellen naar een latere datum. Het festival zal worden gehouden zodra de gezondheidssituatie en de beslissingen die genomen zijn om de epidemie in te dammen het toelaten”.

Voor Guillaume Bisimwa, de directeur van het Amani Festival, is het momenteel onmogelijk om dit grote evenement te organiseren. “We hoopten deze editie van het festival te organiseren zoals gepland, om onze veerkracht te tonen tegenover de Covid-19 pandemie. Maar door de nieuwe groei van de epidemie en de nieuwe maatregelen waartoe de autoriteiten hebben besloten, kunnen we niet de logistieke en administratieve regelingen treffen om een evenement te organiseren dat aan onze waarden voldoet”.

Het Amani Festival is een soort traditie geworden voor duizenden festivalgangers in Congo en het gebied van de Grote Meren. Het brengt muzikanten, dichters, schilders en jonge ondernemers samen rond tentoonstellingen, muziek en dans. De organisatie verzekert dat het welzijn en de goede gezondheid van elke deelnemer een van de prioriteiten is van dit grote culturele evenement en prijst de inspanningen van de vrijwilligers die hard hebben gewerkt om het verloop van de activiteiten aan te passen om de anti-coronamaatregelen te respecteren.

Het Festival beperkt zich overigens niet tot drie dagen van culturele ontmoetingen. Er zijn andere activiteiten rond ondernemerschap, kunstenaarsworkshops, een marathon die achteraf worden georganiseerd.

Het bericht over het uitstel viel niet in de smaak bij veel jongeren en muziekliefhebbers. Sommigen zouden liever hebben dat de achtste editie gewoon zou doorgaan, met inachtneming van alle maatregelen.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 15.01.21 (gm)

Beeld – bron : Amani Festival

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.