Coronavirus: DR Congo prijst twee “Congolese producten”, WHO waarschuwt

KINSHASA – De president van de Democratische Republiek Congo, Félix Tshisekedi, heeft onlangs twee “Congolese producten” aanbevolen in de strijd tegen het coronavirus, wat heeft geleid tot een voorzichtige reactie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat meldt het persagentschap AFP.

“Het vaccin is een must. Maar we zijn ook voor een curatieve behandeling. Ik denk dat we twee producten hebben die veelbelovend zijn, althans wanneer we ons baseren op de eerste resultaten. “Het zijn Congolese producten en we gaan ze promoten,” zei het staatshoofd op 11 januari.

Een van deze producten, Manacovid, wordt zonder recept verkocht in apotheken in Kinshasa voor 110 dollar per fles, verklaarde een journalist van AFP in december. Een astronomisch bedrag in een land waar twee derde van de bevolking moet rondkomen van minder dan twee dollar per dag.

“Het geneesmiddel Manacovid wordt gemaakt van plaatselijke geneeskrachtige planten”, verklaart de man die beweert de uitvinder ervan te zijn. Die man is Etienne-Flaubert Batangu Mpesa, van het farmaceutisch onderzoekscentrum Luozi (CRPL) in de provincie Kongo-Centraal.

Manacovid heeft een “vergunning voor het in de handel brengen” gekregen voor vijf jaar. Dat blijkt uit een officieel document dat door AFP is ingezien.

In een brief van 7 januari heeft de Congolese minister van Volksgezondheid Eteni Longondo zich verheugd getoond over de resultaten van “klinische proeven” die in een ziekenhuis zijn uitgevoerd.

De WHO benadert deze aankondigingen met de nodige voorzichtigheid. Het VN-agentschap “is nog niet formeel benaderd door de uitvinder van het product of door de Congolese autoriteiten,” vertelde het Afrika-directoraat van de WHO – gevestigd in Brazzaville-, donderdag aan AFP.

“Naar aanleiding van de verklaring (…) van president Tshisekedi eerder deze maand, hebben wij ons er echter toe verbonden informatie over dit onderwerp te verzamelen,” voegde de bron eraan toe.

“Klinische proeven zijn van essentieel belang om wetenschappelijk bewijs te leveren voor de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van alle geneesmiddelen, of het nu om traditionele of moderne benaderingen gaat,” aldus de WHO.

Een ander product, “Articovid” genaamd, op basis van de artemisia-plant, werd vorige week aan de Congolese pers voorgesteld door de ontdekker ervan, Jérôme Munyangi, die zichzelf “arts en onderzoeker” noemt.

De heer Munyangi wil de zaak voorleggen aan het ministerie van Volksgezondheid “om een vergunning voor het in de handel brengen of voor de goedkeuring (homologatie)”.

De DR Congo heeft volgens de laatste officiële cijfers sinds maart 2020 21.597 gevallen van Covid-19 geregistreerd, en 647 doden.

© CongoForum, 22.01.21 (rok)

Beeld – bron: Congoforum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.