Donald Trump versoepelde sancties tegen Gertler kort voor zijn vertrek (CongoForum)

WASHINGTON / KINSHASA – De gewezen Amerikaanse president Donald Trump heeft, kort voor zijn vertrek uit het Witte Huis, discreet de sancties tegen de Israëlische miljardair Dan Gertler versoepeld. Dat meldt Mediacongo. Gertler oogst vaak kritiek wegens zijn aanzienlijke belangen in de DR Congo en de manier waarop hij die beheert.

Het gaat om sancties die de Amerikaanse Schatkist eind 2017 aan Gertler oplegde wegens feiten van corruptie en bedenkelijke praktijken in de Congolese mijnbouw.

De New York Times schreef dat Dan Gertler een serieuze lobbying organiseerde bij Donald Trump, om een versoepeling van de sancties te krijgen. Gertler deed een beroep op advocaat Alan M. Dershowitz en op Louis J. Freeh, en gewezen directeur van de FBI die nu advocaat en consultant is.

Dan Gertler, hoofdaandeelhouder in MetalKol, werd er in 2017 door de Amerikaanse Schatkist van beschuldigd dat hij zijn banden met Joseph Kabila had gebruikt om dubieuze en corrupte transacties te regelen in de mijnbouw en de oliesector. Die transacties kostten, volgens Amerikaanse cijfers, meer dan een miljard dollar aan inkomsten aan de Congolese overheid.

Mensenrechtenverdedigers hopen dat de regering van de nieuwe president Joe Biden de beslissing van Trump zal ongedaan maken.

Volgens Sasha Lezhnev van “The Sentry” zou het een verkeerd signaal zijn om Dan Gertler in deze zaak gunsten te doen. “De meest corrupte zakenlui in de wereld zouden zo de boodschap krijgen dat de VS hen vrijuit laten gaan na wat lobbying”, zegt ze. The Sentry is een anti-corruptieorganisatie die mee werd opgericht door acteur George Clooney. Deze organisatie wil Afrikaanse oorlogsmisdadigers aanpakken en het ook opnemen tegen buitenlanders die profiteren van deze personen.

In 2018 verruimde de Amerikaanse Schatkist de sancties tegen Gertler. Destijds werd gezegd dat de man zijn fortuin enorm had vergroot door honderden milljoenen dollars te verdienen via zeer bedenkelijke deals in Congo.

© CongoForum, 25.01.21

Beeld: Dan Gertler

Bron: YouTube

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.