Ebola: internationale vaccinstock is in oprichting (CongoForum)

KINSHASA- Met de bestelling van 500.000 Ervebo-vaccindosissen tegen Ebola maakt de vaccinalliantie Gavi (Global Alliance for Vaccines) werk van het aanleggen van een stock om voorbereid te zijn op elke nieuwe uitbarsting van de ziekte, waar ook ter wereld, meldt Radio France Internationale.

Ervebo, het anti-Ebola vaccin dat door de laboratoria Merck werd ontwikkeld, werd in november 2019 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al geprekwalificeerd en nadien door de belangrijkste gezondheidsinstellingen ook goedgekeurd. Het werd inmiddels al aan meer dan 300.000 mensen toegediend in de Democratische Republiek Congo en in de buurlanden daarvan. Bovendien speelde het al meteen een rol in het overwinnen van de epidemie die tot juni 2020 de Congolese provincies Noord-Kivu en Ituri trof.

Met het aanleggen van een stock van een half miljoen dosissen hoopt Gavi alvast het hoofd te kunnen bieden aan nieuwe crisissen. Het zal nog wel enkele jaren duren om zo’n stocks uit te bouwen maar ze zullen nadien klaarliggen om indien nodig bij nieuwe uitbarstingen gratis ter beschikking gesteld te worden van de landen die ze nodig zouden hebben.

Momenteel zijn er nog verschillende andere vaccins tegen Ebola in ontwikkeling, zo onder meer een vaccin bij de laboratoria Johnson & Johnson dat al door de RD Congo erkend is. Het is evenwel nog niet door de WHO gekwalificeerd. Zodra dat is gebeurd zou het wel opgenomen kunnen worden in de stocks die Gavi wil aanleggen.

© CongoForum –13.01.21 (PVb)

Beeld – bron: Gavi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.