Gewezen krijgsheer Roger Lumbala moet in Franse cel blijven (CongoForum)

PARIJS – De vroegere Congolese krijgsheer Roger Lumbala moet in Frankrijk in de cel blijven. Een verzoek tot vrijlating is afgewezen door het Franse gerecht, bericht Radio France Internationale.

Lumbala, die vroeger parlementslid en minister was in Congo, werd op 29 december 2020 aangehouden in Parijs. Het gerecht onderzoekt in welke mate hij betrokken was bij misdrijven tegen de menselijkheid in Oost-Congo.

Bij zijn eerste verschijning voor het Franse gerecht ontkende Lumbala betrokken te zijn geweest bij een aantal feiten, aldus RFI. Volgens hem was er geen reden om hem in de gevangenis te houden. Lumbala heeft naar eigen zeggen geen plannen of middelen om te vluchten, bewijsmateriaal te vernietigen of druk uit te oefenen op mogelijke getuigen. “Als hij dat had willen doen, had hij daar bijna 20 jaar de tijd voor”, zeggen de advocaten die de Congolees bijstaan.

RCD-National

Lumbala houdt vol dat hij destijds geen effectieve controle had op de strijders van RCD-National. Nochtans was hij volgens het Mapping Rapport van de Verenigde Naties de leider van die groep.

Als bondgenoot van de strijders van Jean-Pierre Bemba nam RCD-N volgens de VN-experts deel aan wreedheden in Noordoost-Congo, meer bepaald tussen juli 2002 en januari 2003. Die feiten speelden zich af in Ituri en Haut-Uélé. Er was sprake van moorden, verkrachtingen, martelingen, verminkingen en mogelijk zelfs vormen van kannibalisme.

Volgens het Franse antiterrorismeparket is het de eerste keer dat het Mapping Rapport dient als basis voor een gerechtelijke procedure.

© CongoForum, 20.01.21

Beeld: Roger Lumbala

Bron : Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.