Guinese Bintou Keita wordt nieuwe chef VN-vredesmacht in Congo (CongoForum)

NEW YORK – De Guinese Bintou Keita wordt de nieuwe chef van de VN-vredesmacht in de DR Congo (Monusco). Dat heeft VN-baas Antonio Guterres donderdag aangekondigd. Mevrouw Keita wordt de opvolgster van de Algerijnse Leila Zerrougui, die in februari 2021 vertrekt na drie jaar lang Monusco te hebben geleid. Opnieuw komt dus een vrouw aan het hoofd van deze grote vredesmacht.

Bintou Keita heeft al meer dan 30 jaar ervaring opgedaan bij de Verenigde Naties. Ze richtte zich op thema’s zoals vrede, veiligheid, ontwikkeling, humanitaire acties en mensenrechten, meldt UN News. In de voorbije twee jaar hield mevrouw Keita zich bezig met politieke kwesties en vredesoperaties in Afrika.

Een belangrijk deel van de VN-loopbaan van Bintou Keita speelde zich af in sub-saharaans Afrika. Zo werkte ze voor een vredesoperatie in Darfur (MINUAD) en leidde ze de VN-inspanningen in de strijd tegen ebola in Sierra Leone. Ze was ook voor de VN werkzaam in Burundi.

Mevrouw Keita startte in 1989 bij de VN. Ze bekleedde functies bij Unicef in diverse Afrikaanse landen en werkte ook op de hoofdzetel in New York.

Hogere studies deed Bintou Keita in Frankrijk. Ze behaalde diverse universitaire diploma’s in Parijs.

© CongoForum, 15.01.21

Beeld: Bintou Keita

Bron: Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.