Human Rights Watch : mensenrechtensituatie in Congo werd slechter in 2020 (CongoForum)

KINSHASA – De mensenrechtensituatie in de DR Congo is in 2020 en onder het presidentschap van Félix Tshisekedi slechter geworden. In het eerste jaar van Tshisekedi’s ambtstermijn was er nog vooruitgang. Dat schrijft Human Rights Watch in een nieuw rapport.

“De Congolese autoriteiten onderdrukten vreedzame betogers, journalisten en politieke figuren”, aldus HRW. “Ze gebruikten de tijdelijke noodmaatregelen tegen Covid-19 om protestbewegingen te kunnen indijken”, klinkt het.

HRW constateert dat hogere officieren, betrokken bij ernstige wreedheden of getroffen door internationale sancties, toch promotie kregen, bericht Radio Okapi. Dat helpt natuurlijk niet om het veiligheidsapparaat te reorganiseren. Oud-president Joseph Kabila heeft nog altijd veel invloed op dat veiligheidsapparaat.

De mensenrechtenorganisatie vermeldt ook de beschuldigingen van corruptie aan het adres van personen uit de naaste omgeving van Tshisekedi. Tientallen personen, die kritiek gaven op de politiek van de regering, werden geïntimideerd, bedreigd, mishandeld, gearresteerd en soms ook gerechtelijk vervolgd. Journalisten kregen in een aantal gevallen ernstige problemen of werden bedreigd. Sommige programma’s of media werden stopgezet op bevel van de overheid.

© CongoForum, 14.01.21

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.