Informateur Bahati Lukwebo verwacht grote steun voor “Union sacrée” (CongoForum)

KINSHASA – Modeste Bahati Lukwebo werd door president Félix Tshisekedi aangeduid als informateur. Hij moet het pad effenen voor een nieuwe Congolese regering. Officieel begon Bahati Lukwebo op 20 januari 2021 aan zijn missie. Volgens de Congolese Grondwet heeft een  informateur 30 dagen de tijd voor zijn opdracht. Die termijn kan één keer worden hernieuwd.

De ‘Alliance des forces démocratiques du Congo’, waarvan Bahati Lukwebo de voorzitter is, heeft in de Nationale Assemblee 41 volksvertegenwoordigers. Alleen de PPRD van oud-president Joseph Kabila heeft nog meer vertegenwoordigers (52).

In de Nationale Assemblee moeten de parlementairen vandaag zeggen of ze al dan niet meedoen aan de ‘Union sacrée’ van president Tshisekedi. Bahati Lukwebo en de zijnen behoorden tot het FCC van Kabila maar werden daar ondertussen uitgesloten.

In een gesprek met Deutsche Welle zegt Modeste Bahati Lukwebo dat hij verwacht dat heel wat politici van de PPRD nu voor de Union sacrée zullen kiezen. Hij verwacht ook heel wat steun van parlementairen van Lamuka, de coalitie rond onder meer Martin Fayulu. “Met de mensen van Lamuka was er een klein meningsverschil maar dat hebben we kunnen onder controle houden. Ze hebben begrepen dat wij, net als zij, opkomen voor de belangen van het volk”.

“Verrader” voor Kabilakamp

Bij het FCC van Kabila wordt Bahati Lukwebo nu als “verrader” bestempeld. “Wanneer je opkomt voor positieve en republikeinse waarden, stuit je ook op weerstand”, zegt de informateur. “Herinner u hoe ik bij het FCC ben vertrokken: zij hebben mij en mijn groepering uitgesloten”.

De politicus zegt altijd goede relaties te hebben onderhouden met Joseph Kabila. “Maar zijn entourage is altijd bang geweest van onze politieke kracht”.

Bahati Lukwebo wil vooral niet gezegd hebben dat Kabila nu is uitgeschakeld. “Dat kan ik zeker niet beweren. Zoals de Franse president François Mitterrand ooit zei: het is pas echt gedaan voor een politicus wanneer hij dood is”.

© CongoForum, 22.01.21

Beeld: Modeste Bahati Lukwebo

Bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.