Mbuji-Mayi : hoge cementprijs is blok-aan-het-been (CongoForum)

MBUJI-MAYI – De prijs van een zak cement is in Mbuji-Mayi (Oost-Kasaï) in twee maanden tijd gestegen van 23 naar 33 dollar. Dat stelt Radio Okapi vast.

Drie maanden terug werd cement naar Oost-Kasaï gebracht via de haven van Ndomba, in het kader van een project dat werd gefinancierd door het ‘Fonds de promotion de l’industrie’ (FPI). Maar dat project ondervindt nu problemen: in november regende het te weinig, en de boot MV Mongaza kan niet meer aanleggen door de aanwezigheid van zandbanken en andere factoren.

De werkgeversfederatie FEC verklaart de sterk gestegen cementprijs door de bevoorradingsproblemen. “Het aanbod is duidelijk ontoereikend, en de vraag is heel groot”, aldus Dominique Ilunga, provinciaal directeur bij de FEC. Hij verwacht dat de situatie kan verbeteren wanneer de bebakening in de haven van Ndomba wordt in orde gebracht. Het bedrijfsleven rekent ook op de nationale spoorwegmaatschappij SNCC. Als die meer treinen kan laten rijden, kan dat de bevoorradingsproblemen helpen op te lossen.

© CongoForum, 25.01.21

Beeld – bron: Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.