Nationale Assemblee moet nu nieuw Bureau verkiezen (CongoForum)

KINSHASA – Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis van de Democratische Republiek Congo zal de Nationale Assemblee vandaag dinsdag 5 januari een buitengewone zitting openen onder leiding van een zogenaamd ‘leeftijdsbureau’. Dat meldt Radio Okapi. Tijdens deze sessie, die gepland is van 5 januari tot 3 februari 2021, zal het in wezen gaan om de verkiezing en de installatie van het definitieve Bureau van deze instelling. Er heerst een scherpe politieke crisis, zeker sinds de breuk in de FCC-CACH-coalitie.

“Er is vandaag zelfs een plenaire vergadering gepland om de kalender van deze buitengewone zitting goed te keuren”, zegt de secretaris-rapporteur van het leeftijdsbureau, Gaël Bussa. Volgens hem is het van belang om het uiteindelijke Bureau van de Nationale Assemblee te installeren, enkele ratificatiewetten te onderzoeken en te zorgen voor parlementaire controle.

Ontslag regering

Politiek staat er zeer veel op het spel. Het Front Commun pour le Congo (FCC) van Joseph Kabila en Cap pour le Changement (CACH) van Félix Antoine Tshisekedi staan met getrokken messen tegenover elkaar. Er moet nu een nieuw Bureau worden geïnstalleerd, na het ontslag van het Bureau geleid door Jeanine Mabunda. Bij het FCC hopen ze de controle over dat nieuwe Bureau te verwerven. Maar de Union sacrée van Tshisekedi hoopt precies hetzelfde.

Afgelopen zondag ontmoette president Tshisekedi meer dan 300 parlementairen die de Union sacrée steunen. Tshisekedi wil, zoals bekend, een nieuwe parlementaire meerderheid vinden. Hij vroeg aan de parlementairen om te stemmen voor de kandidaten die hij zal voorstellen voor het nieuwe Bureau.

Tijdens deze sessie zullen de parlementairen ook hun controletaak moeten uitvoeren. Tshisekedi en zijn medestanders willen de regering van Ilunga Ilunkamba naar huis sturen en een nieuwe regering installeren. Volgens bepaalde bronnen heeft de Union sacrée al een motie van wantrouwen tegen de regering klaar en zal die worden ingediend als premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba niet aftreedt.

© CongoForum, 05.01.21 (rok)

Beeld – bron: Monusco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.