Noord-Kivu: minstens 300.000 mensen hebben in Goma geen dagelijks drinkwater (CongoForum)

GOMA – Aan de westkant van Goma, de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu, hebben minstens 300.000 inwoners niet iedere dag toegang tot drinkwater. Om het probleem aan te pakken zijn sinds dinsdag 26 januari op uitnodiging van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (CICR) vertegenwoordigers van overheidsstructuren, humanitaire organisaties en diplomaten in Goma bijeen. Dat bericht Radio Okapi.

Twee dagen lang zullen ze bespreken welke middelen bij elkaar kunnen worden gebracht om een systeem op poten te zetten dat verder gaat dan een louter humanitaire benadering. Dat zegt de chef van de regionale Rode Kruis-delegatie, Rachel Bernhard.

“Er bestaat sinds 2015 een nieuwe, maar nog steeds niet gepubliceerde wet over de drinkwatervoorziening die het mogelijk maakt om de waterexploitanten te privatiseren; er zijn ook andere mogelijkheden, manieren van werken om dit project niet alleen technisch haalbaar maar vooral leefbaar te maken met een goed uitbatingssysteem. Maar precies dat kan het Rode Kruis niet alleen realiseren. Het moet daarom vormen van samenwerking zoeken met zowel de autoriteiten als de publieke en private sector en ook inzake financieringswijzen en functies die verder gaan dan het louter humanitaire niveau”, aldus nog Rachel Bernhard.

De vrouw van het Rode Kruis schetste ook de mogelijkheden om de bestaande infrastructuur te behouden en te verbeteren : “De nieuwe waterwet biedt werkelijk zeer goede mogelijkheden mét betrokkenheid van de centrale overheden in Kinshasa, de provinciale overheid en de burgemeester. We proberen echt om in die richting te werken.”

Het Internationale Rode Kruis (CICR) is sinds bijna 30 jaar in Goma betrokken bij de bouw, herstel en onderhoud van de infrastructuur om water te produceren, aldus Radio Okapi. Volgens de organisatie heeft de exponentiële bevolkingsgroei van Goma, te wijten aan de onveiligheid op het omliggende platteland, alleen maar het probleem van het watertekort in de nieuwe wijken aangescherpt.

© CongoForum, 27.01.21 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.