Onveiligheid in Oost-Congo : parlementair ziet winstbejag van officieren bij leger en politie als belangrijke oorzaak (CongoForum)

BUNIA – Nationaal parlementslid Gratien Iracan is niet te spreken over de manier waarop sommige officieren van leger en politie zich proberen te verrijken en denkt dat deze praktijken aan de basis liggen van de onveiligheid in Oost-Congo. Dat bericht Radio Okapi. Iracan stelt vast dat hogere officieren onder één hoedje spelen met gewapende groepen om er financieel beter van te worden.

“Op het terrein wordt er gepraat. Munitie en oorlogswapens worden verkocht. Er worden samen plannen gemaakt. Er zijn ook showgevechten om geld los te krijgen van de regering”, aldus Gratien Iracan op Radio Okapi. Hij had gesprekken met de bevolking, notabelen, militairen en politiemensen in Ituri en Noord- en Zuid-Kivu.

De volksvertegenwoordiger wil dat het krijgsauditoraat de situatie aanpakt. Hij vraagt ook een parlementair onderzoek om de vredesinspanningen in Congo te consolideren. “Deze situatie gaan we niet langer aanvaarden”, luidt het. “Vijftien jaar lang lijden we hier al, dit gaat om Congolezen die het recht hebben om te leven”.

President Félix Tshisekedi en zijn collega Denis Sassou N’guesso (Congo-Brazzaville) uiten ondertussen in een gemeenschappelijk persbericht hun ongerustheid over de evolutie van de veiligheidssituatie in Oost-Congo. Ze veroordelen ‘met klem’ de criminele daden, gepleegd in dit deel van het land. En ze vragen aan de internationale gemeenschap om meer inspanningen te doen voor de uitvoering van een raamakkoord dat moet leiden tot vrede, veiligheid en samenwerking in Congo en de ruimere regio.

© CongoForum, 12.01.21

Beeld : Gratien Iracan

Bron : Ouragan FM

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.