Provinciale députés klagen omdat ze niet worden betaald (CongoForum)


KINSHASA – Het collectief van provinciale gedeputeerden van de DR Congo komt in opstand tegen een besluit van het ministerie van Financiën. Dat ministerie weigert immers om de vergoedingen van 2020 aan gedeputeerden van de provincies te betalen, meldt Radio Okapi.

In een persbriefing, gisteren in Kinshasa, riep Blanchard Takatela, provinciaal volksvertegenwoordiger van Kwilu en woordvoerder van dit collectief, premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba op om dit probleem op te lossen zodat de députés weer krijgen waarop ze recht hebben.

“Ik ben bezig met op nationaal en internationaal niveau aan te kaarten dat de provinciale gedeputeerden echt in de steek worden gelaten. We hebben ook geprobeerd om in contact te komen met de autoriteiten van het land, met name met het ministerie van Financiën dat de betalingsopdrachten geeft”, zegt Blanchard Takatale. “De betalingsopdrachten van vorig jaar zijn vervallen waardoor het ministerie niets meer kan doen. We hebben daarom besloten om de premier aan te spreken, die een noodprocedure moet opstarten en het ministerie van Financiën zo moet opdragen om te betalen. Het feit dat er een noodprocedure nodig is om ons te kunnen betalen, is heel ernstig”.

De provinciale députés zeggen dat ze “een hele begrotingsperiode hebben doorgebracht zonder betaald te worden”. “Begrijpe wie kan: we hebben ons opgeofferd voor onze provincies, zodat de provincies financiële edicten konden krijgen, maar in ruil daarvoor werden we niet betaald”, besluit Takatale.

Deze noodkreet komt na die van de provinciale ministers van de 26 provincies van de DR Congo, die de betaling van veertien maanden loon eisen.

© CongoForum, 13.01.21 (rok)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.