Washington aan Congolese banken : Dan Gertler mag opnieuw transacties doen in dollars (CongoForum)

KINSHASA – De omstreden Israëlische zakenman Dan Gertler mag opnieuw transacties in dollars uitvoeren en samenwerken met Amerikaanse staatsburgers. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten laten weten aan de Congolese banken, bericht Radio Okapi. Deze week bleek al dat de Amerikaanse Schatkist de sancties tegen Gertler had versoepeld. Het gevolg van een beslissing die president Donald Trump nam tijdens zijn laatste dagen in het Witte Huis.

De Congolese banken ontvingen afgelopen zondag een bericht van de Amerikaanse Schatkist. Gertler en al zijn bedrijven mogen weer transacties in dollars doen voor zover ze aan een aantal voorwaarden voldoen en blijk geven van goed bestuur.

In 2017 waren er Amerikaanse sancties afgekondigd tegen de miljardair omdat hij zeer discutabele transacties had gerealiseerd. Als gevolg van de koerswijziging kan Gertler nu weer een bankrekening openen bij Citibank New York of andere banken. In november 2020 had Gertler al bepaalde toegevingen gedaan gekregen van de Amerikaanse Schatkist, zo blijkt nu.

Gerter riep eerder de Congolezen op om vooral te investeren in zijn project ‘Ya Biso’. Georges Kapiamba van de mensenrechtengroep Accès à la Justice (ACAJ), die goede banden heeft met president Félix Tshisekedi, moedigde dit zelfs aan. Maar eerder deze maanden lieten vijf burgerbewegingen weten dat ze transparantie willen over dit project. Zij wantrouwen het project van Gertler en zijn van mening dat de zakenman iemand is die ‘de plundering van Congolese grondstoffen’ orchestreerde. Op sociale media is ook al gewaarschuwd voor ‘Ya Biso’.

© CongoForum, 26.01.21

Beeld – bron : Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.