Onderwijs: provincies Noord- en Zuid-Kivu mogen onderwijs nog niet hervatten (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese autoriteiten beloven dat het onderwijs binnen afzienbare tijd zal worden hervat. In een verklaring van het ministerie van Onderwijs (op 21 januari), ondertekend door minister Thomas Luhaka, kondigden de autoriteiten op instructie van de president de hervatting van de academische activiteiten aan. Die waren sinds 18 december 2020 opgeschort als gevolg van de tweede golf van het coronavirus in Congo.

Volgens Luhaka, die verwijst naar het besluit van het multisectoraal comité voor de bestrijding van de pandemie, zal de hervatting geleidelijk gebeuren. Voor het academiejaar 2020-2021 hadden de autoriteiten groen licht gegeven aan de provincies die niet door covid-19 waren getroffen en aan de provincies die in de afgelopen 14 dagen (7-21 januari) geen gevallen hadden gemeld. Het gaat om 13 provincies: 4 voldoen aan het eerste criterium, 9 aan het tweede. Het betreft in concreto : Kwango, Kwilu, Mai-Ndombe (niet getroffen), Mongala (niet getroffen), Sud-Ubangi, Kasaï, Kasaï-Centraal, Sankuru (niet getroffen), Lomami (niet getroffen), Tshuapa, Maniema, Tanganyika en Haut-Lomami.

Voor het academiejaar 2019-2020 zou opnieuw mogen worden gedelibereerd en zouden verdedigingen van scripties en doctoraten weer mogelijk worden. Verder kunnen alleen de provincies die niet door de ziekte zijn getroffen en de provincies die de laatste 14 dagen geen gevallen hebben geregistreerd, examens organiseren om het jaar af te sluiten.

In Noord- en Zuid-Kivu kan van een hervatting nog geen sprake zijn. Sommigen in de stad Goma spreken in dit opzicht van ‘sabotage’ en ‘een vernedering door de autoriteiten’.

© CongoForum – redactie, 02.02.21 (gm)

Beeld: minister Thomas Luhaka

Bron: Matininfos

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.