Strijd tegen onveiligheid in Beni: leger vestigt hoofdkwartier in Goma (CongoForum)

GOMA – Staatshoofd Félix Tshisekedi had de bevolking van Noord-Kivu beloofd zich tijdelijk in Goma te vestigen om de veiligheidssituatie in dat deel van het land in het bijzonder en in het oosten van het land in het algemeen nauwlettend in het oog te houden. In die context is in Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, nu eindelijk een vooruitgeschoven hoofdkwartier van de strijdkrachten gevestigd.

Het was luitenant-generaal Obed Rwibasira die het hoofdkwartier officieel opzette. Hij deed dit na het eerste deel van zijn missie te hebben voltooid, namelijk de evaluatie van de operationele capaciteiten van verschillende eenheden die bij de Operaties Sokola 1 en 2 betrokken zijn. Hij begaf zich naar Mushaki en Mubambiro op het grondgebied van Masisi en naar Matobu en Isale op het grondgebied van Beni: “Het hoofdkwartier is een voorbode van de komst van de opperbevelhebber. Het is al een maand en twee weken in werking. In deze fase wordt de operationele capaciteit geëvalueerd”, zei de luitenant-generaal.

Al meer dan twee decennia is de veiligheidssituatie in Noord-Kivu en het gehele oostelijke deel van de DR Congo precair en onstabiel. Het oosten wordt nog steeds geconfronteerd met gewapende groepen, herhaalde moorden, overvallen, verkrachtingen, plunderingen en ontvoeringen.

Luitenant-generaal Obed Rwabasira belooft een nieuwe etappe voor de duurzame vredesopbouw van dit deel van het land. Hij benadrukt de belangrijke rol die de burgerbevolking moet spelen om de veiligheidscrisis te helpen oplossen. Volgens deze hoge legerofficier is “het moreel van het leger zeer hoog ondanks enkele moeilijkheden waarvoor de president zeker dringend oplossingen zal vinden”.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 05.02.21(rok)

Beeld: FARDC-soldaten

Bron: Monusco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.