Telecombedrijf SCPT ondertekent in Egypte definitief contract voor aanleg van 16.000 km optische vezel (CongoForum)

CAIRO – De Société Congolaise des Postes et Télécommunications (SCPT) en een Egyptisch bedrijf hebben in Caïro het definitieve contract ondertekend voor de aanleg van 16.000 km optische vezel in de DR Congo. Het project moet de toegankelijkheid van internet in Congo doen klimmen van 16% naar 70%.

De ondertekening van het contract vond plaats in aanwezigheid van het staatshoofd Félix Tshisekedi, de minister van Post, Telecommunicatie en Nieuwe Informatie- en Communicatietechnologieën (PTNTIC) Kibassa Maliba, de voorzitter van de Congolese regelgevende Autoriteit voor post en telecommunicatie (ARPTC), Christian Katende, en andere Congolese ambtenaren.

Er zijn ook contracten en memoranda ondertekend over projecten op het vlak van infrastructuur, huisvesting en water. De Egyptische partners tekenden daarbij samen met Congolese ‘officials’. Aan Congolese kant ging het onder meer om Patrice Kitebi (Fonds voor de Bevordering van de Industrie), minister van Industrie Julien Paluku en de minister van Stedenbouw en Huisvesting, Pius Muabilu Mbayu.

De projecten zouden zeer snel moeten van start gaan. Het gaat onder meer om een zonne-energiecentrale in Tshipuka (10 megawatt), de aanleg van de 185 km lange tolweg Mbuji-Mayi-Kananga, de aanleg van de haven van Ndomba, de installatie van een waterzuiveringsinstallatie op de rivier de Lubi in de Sankuru. Er werd ook gepraat over de mogelijke bouw van een nieuwe stad, Kitoko, op 20 km van Kinshasa.

Deze projecten hebben een waarde van 996 miljoen USD, waarvan 416 miljoen USD beschikbaar is via de AFREXIM BANK. De projecten zullen een gemengde participatie hebben van Egyptische bedrijven (70%) en Congolese bedrijven (30%).

© CongoForum – Paulin Munyagala, 03.02.21 (gm)

Beeld – bron : Desk-Eco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.