Entourage Tshisekedi reageert fel op kritiek katholieke bisschoppen (CongoForum)

KINSHASA – Er zijn wat spanningen ontstaan tussen president Félix Tshisekedi en de katholieke bisschoppenconferentie (CENCO). Maandag wezen de bisschoppen er in een verklaring op dat de nieuwe, geplande regering al het nodige zal moeten doen om, zoals voorzien, verkiezingen te houden in 2023. De communicatiemedewerkers van Tshisekedi waren niet gediend van de terechtwijzing, ze reageerden ferm. De katholieke bisschoppen hebben nochtans veel vaker kritische taal gesproken aan het adres van de Congolese machthebbers.

In hun verklaringen hadden de bisschoppen het over economie, veiligheid, de politieke situatie en andere punten. Maar vooral hun uitspraken over de verkiezingen van 2023 blijken de entourage van de president te hebben gestoord, merkt Radio France Internationale.

De entourage van Tshisekedi begrijpt niet waarom de bisschoppen bang zijn dat er in 2023 geen verkiezingen zullen plaatsvinden. Zij houdt vol dat de president er niet aan denkt om langer dan toegestaan aan de macht te blijven. Volgens sommige medewerkers van het staatshoofd ruiken de uitspraken van de bisschoppen naar politieke standpunten en stellen ze zich partijdig op, wat in strijd is met hun ambt.

De communicatieploeg van Tshisekedi meent dat de bisschoppen zich op een verbluffende en provocerende manier met politiek inlaten. Maar niet iedereen in de omgeving van de president is het eens met de krasse reactie tegenover de leiders van de Congolese katholieke Kerk. Sommige adviseurs van de president storen zich aan de misprijzende toon van de reactie op de woorden van de bisschoppen.

De woordvoerder van Tshisekedi, Kasongo Mwema Yamba Yamba, zegt dat de vrees van de bisschoppen ongegrond is en dat de president het op tijd houden van nieuwe verkiezingen als één van zijn prioriteiten ziet. Maar bij de nationale kiescommissie (CENI) is er nog altijd geen nieuw Bureau, en hervormingen van de verkiezingsregels laten ook op zich wachten. Dat zou tot vertraging kunnen leiden.

Hoe dan ook is het niet opmerkelijk dat Congolese bisschoppen zich uitlaten over de gang van zaken in politiek en samenleving. Dat deden ze ook onder diverse voorgangers van de huidige president.

© CongoForum, 03.03.21

Beeld: gebouw van de nationale kiescommissie in Kinshasa

Bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.