Kikwit: standbeeld van muzikant Kester Emeneya moet wijken voor nieuw monument (CongoForum)

KIKWIT – De burgemeester van de stad Kikwit, Leonard Mutangu, heeft op woensdag 3 maart het monument voor ‘King Kester Emeneya’ laten weghalen. Het was in de stad opgericht om Emeneya te vereeuwigen, zo meldde Radio Okapi. De muzikant was overleden op 13 februari 2014 in Parijs.

Volgens de burgemeester weerspiegelde het standbeeld niet de ware fysionomie van de kunstenaar. Er werd ook mee gespot. De burgemeester belooft dit monument te vervangen door een ander dat meer lijkt op de chef van het orkest Victoria Eleison.

“Sinds we dit hebben onthuld, is er alleen maar kritiek. Ik liet het liever tien dagen staan, en op de elfde dag besloot ik om het te laten weghalen. We hebben het niet vernietigd. Het zag er echt niet uit als ‘King’, wat daar gedaan werd weerspiegelde niet de fysionomie”.

Het omstreden beeld staat nu in een museum, en binnenkort komt er iets nieuws in de publieke ruimte, aldus Leonard Mutangu.

Volgens de VN-radio vragen de fans van Kester Emeneya aan de stad om betere beeldhouwers te vinden die een nieuw beeld kunnen maken.

© CongoForum, 05.03.21 (gm)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.