Nationaal park Virunga boekte in 2020 meer dan 81 miljoen dollar inkomsten (CongoForum)

GOMA –Inkomsten uit toerisme, elektriciteit en landbouw hebben vorig jaar meer dan 81 miljoen dollar opgeleverd voor het Nationaal park Virunga. Dat meldt Radio Okapi. De beheerders van dit park hebben dat bekendgemaakt tijdens het vierde  forum over het Virunga-bondgenootschap, dat dinsdag in Goma is gehouden.

Er is meer dan 6 miljoen dollar betaald aan belastingen en fiscale bijdragen en er zijn meer dan 1.400 directe arbeidsplaatsen gecreëerd door het Park, tot grote tevredenheid van de beheerders.

Het vierde forum over het Virunga-bondgenootschap bracht ook overheidsinstanties en spelers uit het maatschappelijk middenveld bijeen. Doel was de verwezenlijkingen, uitdagingen en vooruitzichten voor het mandaat inzake duurzame ontwikkeling en instandhouding van het Nationaal park Virunga te evalueren.

Op dit forum werd geconstateerd dat er de afgelopen zes jaar veel vooruitgang is geboekt, ook al zijn er nog veel uitdagingen. De trend lijkt positief voor een aantal diersoorten die sterk in de kijker lopen. Er zijn nu bijvoorbeeld 350 gorilla’s in de DR Congo, tegenover 80 in de jaren 1980. In het jaar 2020 is hun aantal toegenomen dankzij 18 nieuwe geboorten.

De nijlpaardenpopulatie wordt geschat op ongeveer 1.500, tegenover 350 in 2005, en de olifantenpopulatie bedroeg eind 2020 ongeveer 700, tegenover 80 dikhuiden in 2005.

De parkbeheerders pleiten voor de betrokkenheid van alle spelers in de strijd tegen, onder andere, de acties van gewapende groepen, die in de afgelopen 12 maanden hebben geleid tot de dood van maar liefst 21 parkwachters. Daarnaast pleiten zij voor de bestrijding van criminele netwerken die profiteren van de illegale economie die wordt geschat op 170 miljoen dollar per jaar door de illegale exploitatie van de grondstoffen van het park.

© CongoForum, 03.03.21 (rok)

Beeld-bron: Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.