Butembo: prijsstijging levensnoodzakelijke goederen (CongoForum)

BUTEMBO-In de stad Butembo schieten de prijzen van basisgoederen de laatste dagen de hoogte in. Het gaat onder meer over brandstof en groenten die worden aangeboden op de geïmproviseerde markten.

Deze stijging is begonnen op maandag 5 april, schrijft Radio Okapi, de eerste dag van tien dagen “ville morte”, afgekondigd door plaatselijke pressiegroepen en burgerbewegingen. Hiermee willen ze het voortduren van de slachtingen in Beni aanklagen.

Volgens de weinige motorrijders die Radio Okapi kon ontmoeten, is de benzineprijs fors gestegen. Voor een liter betaal je nu 2500 ipv 2000 Francs Congolais (FC), dat betekent een stijging van 1 dollar tot 1,25 dollar, met uitschieters tot 3000 Congolese Frank (1,5 dollar) Gezien de kleine winstmarges die de mototaxi’s hanteren heeft dit een negatieve impact op hun hele huishouden.

“De prijs van brandstof piekt. Wij vragen de manifestanten om de actie op te heffen, tien dagen is te lang. Wij hebben geen reserves en zijn voor ons dagelijks overleven afhankelijk van onze dagelijkse inkomsten. De voorzitter van de oliemaatschappijen kan ook helpen, laat hem de benzineprijs verlagen, de stijging is echt te fors,” zegt een mototaxichauffeur die anoniem wenst te blijven. De voorzitter van de vereniging van olie-importeurs van Butembo-Lubero was niet bereikbaar voor een reactie bij Radio Okapi.

Ook de prijs van groenten, zoals maniokbladeren, is gestegen. Een vrouw op de markt, eind in de veertig, vertelt: “Een appel kost nog steeds hetzelfde, maar de prijs van pondu (maniokbladeren) en kool stijgt wel degelijk. Voor een kool of een pakje pondu betaal je nu 3000 ipv 1000 FC.”

Katembo Kasay, voorzitter van de coöperatie van handelaren in levensmiddelen, vreest dat de situatie nog zal verslechteren. Hij verwijst naar levensmiddelen die liggen te rotten in opslagplaatsen en roept op tot een normale hervatting van de activiteiten. Hij roept de regering ook op een einde te maken aan de slachtpartijen in Beni, die een zeer negatieve invloed hebben op de voedselsector in de regio.

© CongoForum – 08.04.21 (Jem)

Afbeelding-bron: SkyscraperCity

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.