Kinshasa: Japan financiert 9,65 miljoen dollar voor de aankoop van materiaal voor wegenonderhoud (CongoForum)

KINSHASA- Japan heeft 9,65 miljoen USD gefinancierd voor de aankoop van materiaal voor wegenonderhoud voor Kinshasa. Dat meldde Zoom Eco. De ceremonie van de officiële overhandiging van dit fonds vond plaats op donderdag 9 april 2021, in de DR Congo, en in aanwezigheid van de Japanse ambassadeur, Minami Hiro en de vice-premier, minister van Infrastructuur en Openbare Werken, Willy Ngopoos.

Het project, dat in juli 2018 werd ondertekend, heeft tot doel bij te dragen tot de economische en sociale ontwikkeling van de Democratische Republiek Congo, door de capaciteiten van de gemachtigde diensten te versterken. Dit project beoogt ook de verzekering van de levensvatbaarheid van het wegennet van de stadsprovincie Kinshasa.

Volgens de Japanse ambassadeur in de Democratische Republiek Congo, Minami Hiro, bestaat dit project uit het leveren van materieel zoals grondstabilisatoren, bulldozers en mechanische schoppen. Dit materieel zal worden gebruikt om onderhoudswerkzaamheden aan de wegen te faciliteren en de bevolking van Kinshasa in staat te stellen haar wegen ten volle kunnen benutten.

Belang van wegenonderhoud

In zijn toespraak herinnerde Minami Hiro aan het belang van wegenonderhoud. “Wegvervoer is een katalysator voor de economische ontwikkeling van een natie. Wegen bieden toegang tot economische centra en bieden werkgelegenheid en handelsmogelijkheden. Een slecht onderhouden weg heeft negatieve economische en sociale gevolgen, zoals hogere vervoerskosten, minder handel tussen verschillende gebieden en verarming van niet aan zee grenzende bevolkingsgroepen”, zei hij.

Hij wees er ook op dat Japan naast dit project nog twee andere projecten heeft opgezet, namelijk “het project voor capaciteitsopbouw op het gebied van wegenonderhoud”, dat sinds juni 2016 bestaat, en “het project voor de ontwikkeling van het masterplan voor stedelijk vervoer van de stad Kinshasa”, dat sinds maart 2017 bestaat.

Naast deze twee projecten was er de levering in februari 2020 van een diesellocomotief ter waarde van 4.500.000 dollar ten gunste van de Commerciële Maatschappij voor Vervoer en Havens (SCTP).

Al deze bijkomende projecten getuigen van de weerspiegeling van de verbintenis van Japan om de inspanningen van de regering van de Democratische Republiek Congo voor de daadwerkelijke ontwikkeling van haar wegeninfrastructuur te blijven begeleiden.

Tenslotte werd erop gewezen dat de Japanse samenwerking gebaseerd is op het beginsel van de implementatie van duurzame realisaties. Dit komt tot uiting in de kwaliteit en de zorg die worden besteed aan de infrastructuren die dit land tot stand brengt. Zo is er het geval van de “Pont Maréchal” te Matadi die, bijna 40 jaar na de bouw ervan, nog steeds een sterk symbool is van Japanse knowhow, schrijft Zoom Eco.

De Japanse diplomaat hoopt dan ook dat deze voorziening zal zorgen voor een beter onderhoud van de wegen van Kinshasa om te zorgen voor meer welzijn onder de begunstigde bevolkingsgroepen.

© CongoForum, 13.04.21 (Roda)

Beeld-bron: Routes du Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.