Tanganyika: 124 douanebeambten van de haven van Kalemie in staking wegens fouten OCC (CongoForum)

KALEMIE- 124 douanebeambten van de haven van Kalemie staken sinds dinsdag 6 april. Deze declaranten of aangevers hekelen dat de douanevoorschriften niet door alle diensten van het ‘enig loket’ worden nageleefd. Ze staken ook omdat de wetteksten niet door het Congolese bureau voor controle (OCC) zouden worden nageleefd, meldt Zoom Eco.

Volgens de voorzitter van de Union des commissionnaires en douane agréés du Tanganyika (UCODAT), Boniface Kabongo, betalen de declaranten aan het OCC het laboratoriumgeld, terwijl er geen laboratorium is in de haven van Kalemie.

“Wij stellen de OCC aansprakelijk voor de niet-naleving van decreet 011/32 van 29 juni 2011 betreffende de afschaffing van de illegale inning aan de grenzen van de retributies in verband met de controle door de OCC van producten van giftige oorsprong, slaapmiddelen en verdovende middelen.”

“De OCC lapt de brief van de eerste minister, Ilunga Ilunkamba, van 20 januari 2021 aan zijn laars, waarin elke ophaling buiten het ‘enig loket’ wordt verboden. Onze handelaars zijn slachtoffers. Er is geen labo, zelfs geen laboresultaten, maar ze blijven deze belasting innen.” Zij vragen zich ook af waar het geld blijft dat de agenten van het Office Congolaise de Contrôle (OCC) innen, aangezien regelmatig het geld voor (onbestaande) laboratoriumkosten zouden worden geïnd.

© CongoForum, 08.04.21

Beeld-bron: skyscrapercity

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.