Kardinaal Ambongo: “Wij steunen gratis onderwijs, maar het mag het systeem niet ontwrichten” (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese katholieke Kerk steunt het idee van gratis lager onderwijs maar wil tegelijk dat ‘iedereen daarvan kan genieten’. Dat verklaarde kardinaal Fridolin Ambongo, de aartsbisschop van Kinshasa, dinsdag na een gesprek met de minister van Lager, Secundair en Technisch Onderwijs (EPST) Tony Mwaba en de bevoegde onderminister Aminata Namasia.

Mgr. Ambongo is pro gratis lager onderwijs voor zover het systeem de kwaliteit van het onderwijs niet aantast, bericht Radio Okapi. Als het concept niet doordacht wordt aangepakt, dreigt het ons onderwijssysteem compleet te ontwrichten, vreest de kardinaal.

De bewindslieden vertelden aan Fridolin Ambongo wat ze denken te doen om het gratis lager onderwijs te kunnen redden. “Hun taak zal niet gemakkelijk zijn, dat weet ik”, aldus Ambongo. “Er zal op het ministerie weerstand zijn bij diegenen die geen veranderingen aanvaarden. Maar wij zullen de minister steunen bij de toepassing van de hervormingen”.

Beschuldigingen

De katholieke Kerk kon niet lachen met de beschuldigingen over het bestaan van katholieke scholen die zouden functioneren zonder ministeriële besluiten. “Er werd gedaan alsof wij fictieve scholen en fictief personeel zouden creëren”, stelt de kardinaal. “We weten nu dat dit slechts voorwendsels waren om de middelmatigheden bij het ministerie te verbergen”.

Minister Tony Mwaba zegt dat het gratis lager onderwijs alleen een succes kan worden als alle partners uit het onderwijs, inclusief de katholieke Kerk, meewerken en zich engageren. Mwaba beschouwt de katholieke Kerk als één van de bevoorrechte partners in het onderwijs, aldus nog Radio Okapi.

© CongoForum, 12.05.21 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.