Militaire gouverneur Ituri aan inwoners: “Ik breng de veiligheid waaraan het jullie zo lang heeft ontbroken” (CongoForum)

BUNIA- Aan de pers toonde luitenant-generaal Luboya N’kashama Johnny zich onlangs verheugd over het warme onthaal dat hem te beurt viel bij aankomst in Bunia. Dat meldt de krant La Prunelle. Hij vroeg de bevolking om vertrouwen te hebben in het leger en de regering. “Zij gaan er alles aan doen, om na jaren van conflict en onveiligheid, de vrede te laten terugkeren in de provincie”, klonk het.

“Om te beginnen ben ik een gelukkig man. De opperbevelhebber erkent de nood aan veiligheid voor en de beveiliging van de bevolking. Daarom werd ik benoemd tot gouverneur van Ituri. Aan de bevolking zeg ik ten eerste dank voor deze mobilisatie en ten tweede: ik zal de veiligheid, waar het hier zo lang heeft aan ontbroken, terugbrengen. Ik roep de inwoners op om het leger te vertrouwen. Mijn aanwezigheid hier bewijst de nauwe betrokkenheid van het staatshoofd. Ik vraag jullie om samenwerking”, benadrukt luitenant-generaal Luboya N’kashama Johnny.

Waarschuwingen

Verder waarschuwt de nieuwe gouverneur voor elementen binnen de gewapende groepen die het sluw willen spelen, die hun wapens willen verstoppen tijdens de staat van beleg om ze dan onmiddellijk weer op te nemen, eens de huidige maatregelen worden opgeheven: “Ik krijg veel informatie uit Kinshasa. Er zijn er die zeggen: Wacht een maand, verstop jullie wapens, na een maand is hij weg hij en doen we verder. Tot wanneer, mijn broeders? Haal die wapens tevoorschijn! Er zijn fondsen beschikbaar. Denk maar niet dat ik over een maand wegga als jullie nog steeds actief zijn. Ik zal er zijn, zonder pardon en zonder aarzelen” voegt hij er nog aan toe.

Tot slot geeft luitenant-generaal Luboya N’kashama Johnny een strenge waarschuwing aan de gewapende groeperingen, vooral aan de buitenlandse, om het Congolees grondgebied te verlaten: “Voor degenen die bereid zijn samen te werken staan we open, maar degenen die weigeren, zeker de buitenlandse gewapende groeperingen, die hier niets te zoeken hebben, die moeten vertrekken. Ze moeten echt weg,” besluit de militaire gouverneur van Ituri.

Staat van beleg

Ter herinnering: de president van de Democratische Republiek Congo, Félix-Antoine Tshisekedi, heeft de staat van beleg afgekondigd in de provincies Noord-Kivu en Ituri. Dat zijn twee provincies waar de onveiligheid endemisch is geworden door het activisme van binnen- en buitenlandse gewapende groepen, die moorden, verkrachten, plunderen en andere misdaden begaan tegen de burgerbevolking.

Deze twee provincies worden nu bestuurd door de militaire autoriteiten voor een periode van één maand. Het mandaat kan wel nog verschillende malen worden verlengd. Naast de militaire gouverneur van Ituri is ook die van Noord-Kivu aangekomen in zijn provincie.

© CongoForum, 12.05.21 (jem)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.