Jonge kabilisten vinden dat ceremonie rond Lumumba veel te veel geld kost (CongoForum)

KINSHASA – De ‘Jeunesse Kabiliste’ vindt dat de repatriëring van de resten van wijlen Patrice Emery Lumumba wordt misbruikt voor politieke doeleinden, bericht La Prunelle RDC. Volgens de jonge kabilisten wordt op ‘schandalige’ en ‘immorele’ wijze een heel evenement rond gebouwd door ‘politici aan de hoogste top van de staat’. Een verwijzing naar de huidige president, Félix Tshisekedi.

De jonge aanhangers van ex-president Joseph Kabila zijn van mening dat het alleen moet gaan om de nagedachtenis van Lumumba, “een slachtoffer van de intolerantie van westerse imperialisten die werden geholpen door hun plaatselijke knechten”.

Het geplande evenement is volgens de Jeunesse Kabiliste veel te groots opgevat en te duur. Congo kan zijn centen wel nuttiger besteden, is de boodschap: door te investeren in meer veiligheid, betere leefomstandigheden, betere lonen voor de ambtenarij, het naleven van alle grondrechten en vrijheden enzovoort.

Volgens de Jeunesse Kabiliste is het een vergissing om 16 miljoen dollar uit te geven voor een politieke vertoning rond de resten van Lumumba. “De regering zou er beter aan doen om in Lumumba-stad basisinfrastructuur te voorzien zoals administratieve gebouwen, een groot gezondheidscentrum en scholen”.

President Félix Tshisekedi, de opvolger van Joseph Kabila, zal op 21 juni een tand van wijlen Lumumba terugbrengen naar Congo. De resten zullen eerst een tournee maken langs Lumumba-stad, Kisangani en Shilatembo. En op 30 juni zullen ze worden bijgezet op de Place Echangeur in Kinshasa.

© CongoForum, 11.06.21 (db)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.