Minister van Mensenrechten vindt omstandigheden in gevangenissen van Makala en Ndolo nog altijd ‘onaanvaardbaar’ (CongoForum)

KINSHASA – De leefomstandigheden van de gedetineerden in de gevangenissen van Makala en Ndolo, allebei in Kinshasa, zijn nog altijd treurig en ‘onaanvaardbaar’. Dat zegt de Congolese minister van Mensenrechten, Albert-Fabrice Puela, die donderdag ter plekke was.

Minister Puela is van mening dat dringende ingrepen noodzakelijk zijn om beide gevangenissen minder bevolkt te maken. Hij wil hierover in gesprek gaan met ‘de bevoegde overheid’, bericht Radio Okapi.

De centrale gevangenis van Makala werd gebouwd voor 1.500 gevangenen maar er zitten daar nu, ondanks een gratiemaatregel, nog altijd meer dan 8.400 gedetineerden. Veel te veel dus. “Onmenselijk”, aldus Puela, die zich ook bewust is van de extra risico’s als gevolg van de coronacrisis.

In de militaire gevangenis van Ndolo is er in principe plaats voor 540 gedetineerden. Maar in de praktijk verblijven daar 2.600 gedetineerden: burgers, militairen, vrouwen inbegrepen.

© CongoForum, 11.06.21

Beeld: minister Albert-Fabrice Puela

Bron: Congolese overheid

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.