Repatriëring van Lumumba’s stoffelijke resten: achterneef roept op tot transparantie (CongoForum)

KINSHASA – De terugkeer van wat er nog overblijft van Patrice Emery Lumumba, een tand, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De reden die de autoriteiten hiervoor opgeven is de gezondheidscrisis. Jean-Jacques Lumumba, de achterneef van de vader van de Congolese onafhankelijkheid, dringt intussen aan op transparantie over de kosten van de geplande plechtigheden. Dat berichten Radio France Internationale, MediaCongo en andere Congolese media.

De Congolese president Félix Tshisekedi zou normaal later deze maand naar Brussel zijn gereisd om een eerste plechtigheid bij te wonen. De resten zouden daarna een tournee maken langs verschillende steden van de Democratische Republiek Congo. Uiteindelijk zal er voorlopig niets van dit alles gebeuren, officieel wegens de derde Covid-19-golf.

Het was president Tshisekedi die dit heeft aangekondigd; regeringsleider Jean-Michel Sama Lukonde heeft deze evolutie vrijdag in de ministerraad meegedeeld. Eerder had koning Filip al een bezoek aan Kinshasa geannuleerd, ook met de coronacrisis als argument. Aan beide zijden wordt ook verwezen naar problemen op het vlak van planning en organisatie.

En dan was er nog de controverse rond een geraamd budget van 16 miljoen dollar voor de festiviteiten ter ere van de vermoorde oud-premier. Voor zijn achterneef en anti-corruptieactivist Jean-Jacques Lumumba is er nood aan transparantie, vooral dan over de geplande uitgaven. Volgens Lumumba heeft Congo niet de middelen om zulke uitzonderlijke uitgaven te doen.

Jean-Jacques Lumumba: “Ik denk dat dit de gelegenheid is om de nationale en internationale opinie te kunnen inlichten over het gebruik van het bedrag van 16 miljoen dollar voor de festiviteiten. Congo is een arm land met veel prioriteiten dat aan alles gebrek heeft”. Volgens Lumumba is er nu tijd om meer uitleg te geven over de plannen, “want de herinnering aan Lumumba of de repatriëring van Lumumba’s relikwieën mag de bevolking niet frustreren. Het zal een blijde gebeurtenis zijn voor de eer van deze grote Afrikaan”.

Wellicht wordt de teruggave van de tand uitgesteld tot begin 2022, verklaarde de Belgische premier Alexander De Croo. Hij verzekerde dat dit uitstel het ook mogelijk zal maken “om de stoffelijke resten van Patrice Lumumba op de meest gepaste en waardige manier aan de familie terug te geven”.

Jean-Jacques Lumumba was niet zo gelukkig met een opmerking van De Croo, die Patrice Emery Lumumba had omschreven als als een “omstreden figuur”. Hij hoopt dat de premier zich gewoon versproken heeft. Alexander De Croo herinnerde wel aan de verontschuldigingen die België heeft aangeboden en aan de noodzaak om hem te eren.

© CongoForum, 14.06.21

Beeld: Jean-Jacques Lumumba

Bron: PPLAAF

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.