Staking personeel weegt op dienstverlening in openbare ziekenhuizen Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – In de openbare ziekenhuizen van Kinshasa zetten de verpleegkundigen en het administratief personeel hun staking voort. Hierdoor liggen sommige diensten gewoon stil, meldt Radio Okapi.

Twee stoffelijke overschotten, bestemd voor het lijkenhuis van de Clinique Kinoise, moesten meer dan 4 uur lang in de voertuigen blijven liggen omdat er niet werd gewerkt. De vakbond van het administratief personeel in de gezondheidszorg had aan zijn leden verboden om te werken. Deze situatie verhitte de gemoederen aanzienlijk bij het lijkenhuis. Uiteindelijk besloot één van de verantwoordelijken om het lijkenhuis toch te openen en beide stoffelijke overschotten in ontvangst te nemen, tot grote opluchting van de betrokken families.

De staking bij het administratief personeel in de gezondheidszorg werd afgelopen zaterdag afgekondigd. De werknemers uit de sector waren boos toen bleek dat de minister van Volksgezondheid, Jean-Jacques Mbungani, hun eisen niet had aangekaart op de ministerraad van vrijdag. Mbungani had nochtans een belofte in die zin gedaan.

De minister roept de stakers op een minimale dienstverlening te verzekeren, in afwachting van inspanningen binnen de regering om oplossingen te vinden voor de eisen van de werknemers. Volgens Mbungani werden met de ziekenhuisdirecties afspraken gemaakt over een minimale dienstverlening, met name in de lijkenhuizen.

© CongoForum, 15.06.21 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.