Notabelen van Nande en Hutu engageren zich voor vreedzaam samenleven (CongoForum)

KINSHASA – Notabelen van de Hutu- en de Nande-gemeenschap, respectievelijk Samuel Rumashama en Jérôme Paluku, hebben beide bevolkingsgroepen opgeroepen tot vreedzaam samenleven in Noord-Kivu en Ituri, bericht Radio Okapi. De oproep kwam er na een ontmoeting met Bintou Keita, de chef van de VN-vredesmacht, in Kinshasa.

Het gesprek vond naar verluidt in een goede sfeer plaats. Beide gemeenschappen zijn bereid om mee te werken aan een gemeenschappelijk proces dat de vrede bevordert in dit deel van Congo.

Volgens Samuel Rumashama worden de Hutu’s en Nande geconfronteerd met een onveiligheid die niet rechtstreeks uit beide gemeenschappen komt. “Het is belangrijk dat beide gemeenschappen bijeenkomen om na te denken over de oorzaak van de onveiligheid en om samen een oplossing te bedenken”.

Jérôme Paluku zegt dat iedereen zich wil engageren om, met begeleiding van Monusco, alle hindernissen voor vrede uit de weg te ruimen.

Deze ontmoeting is de eerste van een reeks bijeenkomsten die zouden moeten uitmonden in een volledige vrede in Ituri en Noord-Kivu.

© CongoForum, 23.07.21 (db)

Beeld: Samuel Rumashama en Jérôme Paluku

Bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.