Patrick Muyaya en de Belgische ambassadeur in de DRC bespreken de situatie van de Congolese pers (CongoForum)

KINSHASA/BRUSSEL- De Congolese minister van Communicatie en Media, Patrick Muyaya Katembwe, heeft op dinsdag 14 september een ontmoeting gehad met de Belgische ambassadeur in de DRC, Johan Indekeu (foto), om de situatie van de Congolese pers in het algemeen en van de Congolese Nationale Radio en Televisie (RTNC) in het bijzonder te bespreken. Dat meldt het dagblad Le Potentiel.

“U weet net zo goed als ik dat België zich zeer veel inzet voor de verdediging van de rechten van journalisten. Ik wilde de minister ontmoeten om meer te kunnen vernemen over de instrumenten die hij in het leven heeft geroepen om het beroep van journalist te professionaliseren, maar ook om hen de capaciteiten en mogelijkheden te geven om dit beroep goed uit te oefenen,” aldus de Belgische diplomaat na het onderhoud.

“Evenwichtige samenwerking”

Volgens het Congolese persagentschap (ACP) heeft de Belgische ambassadeur bevestigd dat België bereid is minister Muyaya te begeleiden bij de modernisering van de RTNC, zodat deze publieke media hun opdrachten, met name het dagelijks informeren van de Congolezen, zonder onderbreking kunnen vervullen.”Het ogenblik is gunstig want een evenwichtige samenwerking tussen de Democratische Republiek Congo en België belooft vruchten af te werpen in de media- en communicatiesector,” zei ambassadeur Johan Indekeu.

Minister Patrick Muyaya van zijn kant verklaarde dat hij met zijn gastheer de inspanningen had besproken die worden geleverd om te zorgen voor een betere uitoefening van de persvrijheid in de Democratische Republiek Congo. Een en ander zal worden uitgekristalliseerd, zei hij, door de algemene vergadering van de pers die voor de komende dagen is gepland.

“DRC niet enkel zien als probleemland”

“Het is vandaag de dag belangrijk dat Congo op een andere manier wordt bekeken, want we worden voornamelijk gezien als een land met problemen terwijl wij eigenlijk een land zijn dat kan bijdragen tot een oplossing voor de problemen op het gebied van het klimaat, hernieuwbare energie en ecologische transitie. Wij willen dat de Belgen, met wie wij een gemeenschappelijke geschiedenis hebben, op de hoogte zijn van onze nieuwe strategie zodat zij kunnen doorgeven wat zij zien en wat werkt,” besloot de Congolese regeringswoordvoerder.

© CongoForum, 16.09.2021 (edm)

Foto: Johan Indekeu

Bron: Facebook


Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.