Staten-generaal van Landbouw: premier Lukonde spreekt over oprichting ontwikkelingsbank (CongoForum)

KINSHASA- De organisatie van de staten-generaal van de Landbouw staat centraal in het nieuws dat door de kranten van Kinshasa wordt gebracht. Dat blijkt uit dit “Persoverzicht van dinsdag 28 september 2021” van Radio Okapi (Verenigde Naties). Ook dat “Lamuka na de mars van 15 september, die in Kinshasa met geweld werd onderdrukt, op woensdag 29 september opnieuw de straat opgaat om nee te zeggen tegen elke poging om de onafhankelijke nationale kiescommissie (CENI) te politiseren” krijgt persaandacht.

De staten-generaal van de Landbouw zijn op maandag 27 september 2021 in Kinshasa geopend, meldt Forum des As. Gedurende drie dagen, van 27 tot 29 september, zo meldt de krant, zullen de deelnemers debatteren over het thema: “landbouw, sleutel tot duurzame economische groei en armoedebestrijding in de Democratische Republiek Congo”.

In zijn videoboodschap aan de deelnemers heeft de president van de Republiek, Félix Antoine Tshisekedi, zich ertoe verbonden het bestuur van de landbouwsector te versterken. Dit zal worden bereikt via twee pijlers, namelijk het toezicht op de gezinslandbouw en de bevordering van gediversifieerde plaatselijke agrarische waardeketens, aldus het dagblad nog.

Volgens president Tshisekedi zullen de twee assen gebaseerd zijn op onderzoek en innoverende financiering, zoals in Malabo is aanbevolen in het alomvattend programma voor landbouwontwikkeling in Afrika (CAADP), schrijft het Congolese persagentschap ACP.

Einde aan voedselonzekerheid

Om een einde te maken aan de voedselonzekerheid die in de steden en op het platteland heerst, wil het staatshoofd de landbouw tot speerpunt van het regeringsoptreden maken. Dit zal het mogelijk maken de economie van het land nieuw leven in te blazen en bij te dragen tot de verbetering van de sociale situatie van het Congolese volk, zo concludeerde het persagentschap ACP.

In zijn toespraak namens de president van de Republiek kondigde Jean Michel Sama Lukonde Kyenge aan dat de regering een campagne ten gunste van de landbouw zal lanceren. Hij zinspeelde ook op de oprichting van een bank om de ontwikkeling van landbouw, visserij en veeteelt te financieren, meldt La Tempête des Tropiques.

Sama Lukonde nodigde de deelnemers ook uit om na te denken over alle voorwaarden om het actieprogramma van de regering van de Republiek in het kader van de algemene heropleving van de landbouwsector operationeel te maken en van de landbouw de eerste sector van de economische en sociale groei te maken, zo meldt L’Avenir.

CENI: Lamuka handhaaft de route van zijn mars ondanks verbod

De kranten komen vandaag ook terug op een ander onderwerp: de demonstratie van het Lamuka-platform, die gepland is voor woensdag 29 september.

“Ondanks het verbod van de stedelijke overheid van 25 september, handhaaft Lamuka de route van haar mars van aanstaande woensdag,” kopt Forum des As. Na de mars van 15 september, die in Kinshasa met geweld werd onderdrukt, zal Lamuka op woensdag 29 september opnieuw de straat opgaan om nee te zeggen tegen elke poging om de onafhankelijke nationale kiescommissie (CENI) te politiseren, aldus de krant.

Ondanks het communiqué van de stedelijke overheid van 25 september, dat de organisatie van elke openbare demonstratie verbiedt, met name op het traject tussen de brug van Matete en de internationale luchthaven van N’Djili, houden Martin Fayulu en Adolphe Muzito vast aan de route van de mars van Lamuka, aldus La Prospérité.

Volgens het presidium van deze politieke familie, zo voegen de kranten eraan toe, zal de mars vertrekken vanuit Quartier 3 in Masina naar het Palais du peuple, de zetel van het parlement.

© CongoForum, 28.09.21

Beeld-Bron: Congolese media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.