DRC: smokkel van aardolieproducten kost Congolese staatskas meer dan 45,5 miljoen dollar (CongoForum)

LUBUMBASHI- De illegale invoer en verhandeling van olie door sommige bedrijven in de provincie Haut-Katanga leidt tot een inkomstenderving van naar schatting 45,5 miljoen dollar voor de Congolese staatskas. Dat meldde Zoom.Eco eerder deze week. 

De minister van Koolwaterstoffen, Didier Budimbu, heeft bijgevolg van een aantal van douanefraude en smokkel beschuldigde bedrijven de opschorting van de invoer- en afzetactiviteiten bevolen.  

Tegelijkertijd werd de maatregel tot voorlopige intrekking van leveringscontracten met de overtredende ondernemingen onverwijld ten uitvoer gelegd. Naar aanleiding van het verzoek van 8 oktober 2021 van de Algemene Inspectie van Financiën (IGF), via haar eerste ambtenaar, Jules Alingete, inspecteur en afdelingshoofd van deze instantie, heeft de minister van Koolwaterstoffen zijn Secretaris-Generaal hiertoe opdracht gegeven.

Op verzoek van de verantwoordelijke minister had de Secretaris-Generaal voor Koolwaterstoffen hun vergunningen voor de invoer en afzet van aardolie in de Democratische Republiek Congo geschorst.

Bedrijven tot 20 oktober tijd om te betalen

Bovengenoemde ondernemingen zullen zich via het hoofd van de provinciale afdeling moeten verantwoorden voor hun illegale handelingen en uiterlijk op 20 oktober 2021 de inkomstenderving die de staat gedurende deze periode van illegale activiteiten heeft geleden moeten betalen.

De communicatiediensten van het ministerie van Koolwaterstoffen delen mee dat er voor 20 oktober een ophelderingsvergadering is gepland in het kantoor van de minister van Koolwaterstoffen, waarvoor alle bij dit geval van smokkel en douanefraude betrokken bedrijven worden uitgenodigd.

© CongoForum, 15.10.21 (edm)

Beeld-bron: Clker-Free-Vector-Images via Pixabay


Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.