DRC: Stakers transport- en havenbedrijf eisen 207 miljoen dollar en 36 maanden loon van overheid (CongoForum)

Het oude gedeelte van de haven van Matadi

KINSHASA- De werknemers en beheerders van de Société commerciale des transports et des ports (SCTP of commerciële transport-en havenmaatschappij), een overheidsbedrijf, zijn in staking. De kern van hun eisen is dat de staat een schuld, die op 207 miljoen dollar wordt geraamd, betaalt en 36 maanden achterstallig loon uitbetaalt.

Na afloop van de Algemene Vergadering over de restitutie (betaling) en de stappen die werden ondernomen om de betaling van deze schuld te verkrijgen, hebben werknemers en kaderleden van de Société commerciale des transports et des ports (SCTP) op vrijdag 15 oktober 2021 besloten hun werkzaamheden te staken om druk uit te oefenen op de Congolese regering, schrijft ZoomEco.

Volgens de voorzitter van de intersyndicale (vakbond) van dit overheidsbedrijf is de start van de staking een manier voor de werknemers van het SCPT om er bij de minister van Financiën op aan te dringen de betaling van deze schuld te gelasten.

Sluiting bepaalde havens

Hij zei dat de regering reeds tijdens een vergadering van de ministerraad opdracht had gegeven tot de gefaseerde betaling van dit bedrag. “Het in de ministerraad genomen besluit om de schuld stap voor stap af te lossen wordt, tegen alle verwachtingen in, niet altijd door het ministerie van Financiën uitgevoerd”, aldus de voorzitter van de intersyndicale van de SCTP.

Naast de betaling van 36 (zesendertig) maanden achterstallig salaris eisen de werknemers en leidinggevenden van dit bedrijf ook de uitvoering van de maatregel van de regering waarbij de sluiting wordt afgekondigd van de particuliere havens die opereren binnen de havenfaciliteiten van Matadi in de provincie Centraal-Kongo, en van hen die clandestien opereren.

De voorzitter van de intersyndicale van dit overheidsbedrijf zei dat deze staking tot het hele grondgebied zal worden uitgebreid, waarbij hij preciseerde dat de stad Matadi 4 dagen uitstel geniet wegens de aanwezigheid van enkele boten die in deze zeehaven aanmeren.

De stakers doen een beroep op de goede wil van de president van de Republiek, Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, opdat hun bedrijf in zijn rechten wordt hersteld.

© CongoForum, 18.10.21

Beeld: de haven van Matadi

Bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.